Κόσμος

Έφοδος της αστυνομίας σε περιοδικό για το εξώφυλλο με τον Ερντογάν

H τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο νωρίτερα σήμερα στα γραφεία ενός περιοδικού, το τελευταίο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μια selfie –προϊόν φωτομοντάζ– όπου απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να χαμογελάει με φόντο το φέρετρο ενός στρατιώτη, ένας ξεκάθαρος υπαινιγμός στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι οι οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τους Κούρδους αντάρτες θα μπορούσαν να είναι χαρούμενες καθώς τα παιδιά τους έπεσαν ως μάρτυρες.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Τζεβχερί Γκιουβέν, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης μετέβησαν αρχικά τη νύχτα μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του περιοδικού Nokta.

«Η αστυνομία βρίσκεται στην είσοδό μας. Η ώρα είναι 01:30. Πιστεύω ότι θα κατασχέσουν τα τεύχη του περιοδικού μας» έγραψε ο Γκιουβέν στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Αφού η αστυνομία δε βρήκε κανέναν, επέστρεψε στις 08:30 και κατέσχεσε τα τεύχη. Οι αρχές κατέσχεσαν πολλά τεύχη από περίπτερα, έγραψε ο τουρκικός Τύπος.

Το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη απαγόρευσε τη διανομή του τελευταίου τεύχους του περιοδικού και διέταξε εφόδους εναντίον των γραφείων της με τις κατηγορίες της «προσβολής του Τούρκου προέδρου» και της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας», αφού το εξώφυλλο του περιοδικού δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, επισημαίνει η διεύθυνσή του σε μια ανακοίνωση.

«Η κάλυψή μας που προκάλεσε την έφοδο της αστυνομίας ενδέχεται να είναι δριμεία, ενοχλητική ή ακόμα και σκληρή. (Αλλά) αυτά δεν είναι εγκλήματα για ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, αυτός είναι ο τρόπος που εκφραζόμαστε» τονίζεται.
Οι αστυνομικοί επέστρεψαν για τρίτη φορά στα γραφεία του Nokta και συνέλαβαν τον διευθυντή σύνταξης Μουράτ Τζαπάν, γνωστοποίησε η εφημερίδα Hurriyet στο Twitter.

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν να χαμογελά χαιρέκακα και να βγάζει μια σέλφι, με φόντο ένα φέρετρο που είναι καλυμμένο με την κόκκινη τουρκική σημαία, ένας φόρος τιμής στους πεσόντες στρατιώτες.

Η φωτογραφία αυτή αναφέρεται ξεκάθαρα στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων μαχητών, που έχουν στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 100 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες. Συνιστά επιπλέον μια έμμεση κριτική για τις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν για τους θανάτους των στρατιωτών.

Σύμφωνα με το Nokta, οι δημιουργοί του άντλησαν έμπνευση από ένα φωτομοντάζ που δημοσιεύτηκε το 2013 στην εφημερίδα Guardian όπου απεικονίζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να βγάζει μια «σέλφι» με φόντο τη στήλη καπνού που έχει υψωθεί έπειτα από μια έκρηξη κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τα σχόλια που είχε κάνει κατά τη διάρκεια μιας κηδείας ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις.

«Πόσο ευτυχισμένη να είναι η οικογένειά του και οι στενοί του συγγενείς, διότι ο Αχμέτ έχει μεταβεί σε ένα πολύ ιερό μέρος» είχε δηλώσει.

Η διεύθυνση του περιοδικού Nokta εξήγησε ότι η φωτογραφία αυτή αποτελεί μια αντίδραση σε αυτές τις δηλώσεις.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι να πέφτεις ως μάρτυρας είναι μια αιτία ευτυχίας. Ο κόσμος τραβά σέλφι όταν νιώθει χαρούμενος. Το εξώφυλλό μας είναι σαρκαστικό αλλά και ασκεί δριμεία κριτική» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Το να ασκεί κανείς κριτική στον Ερντογάν αποτελεί πλέον το σοβαρότερο έγκλημα στην Τουρκία» είπε σε ειρωνικό τόνο σήμερα μετά την έφοδο της αστυνομίας ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Ενγκίν Αλτάι.

Αυτό «δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιδεινώνει την ήδη ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς.

Η κυκλοφορία του περιοδικού Nokta έχει και στο παρελθόν απαγορευτεί για ένα διάστημα 8 ετών λόγω ενός επίσης αμφιλεγόμενου εξώφυλλου. Άρχισε να επανεκδίδεται και πάλι φέτος το Μάιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρί Φρανς βαν Χέιλ: Ποια είναι η σύζυγος του Άντι Μπέρναμ – Από το «Ραντεβού στα Τυφλά» στην Ντάουνινγκ Στριτ
Ο πρώην δήμαρχος του Μάντσεστερ και νικητής της πρόσφατης αναπληρωματικής εκλογής στο Μάκερφιλντ Άντι Μπέρναμ, θεωρείται το απόλυτο φαβορί στη μετά - Στάρμερ εποχή
Μαρί-Φρανς βαν Χέιλ: Η σύζυγος του Άντι Μπέρναμ
Ο αμερικανικός λογαριασμός της Μελόνι: Γιατί η ρήξη με τον Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή της το 2027
Τραμπ και Μελόνι δεν είναι φίλοι όπως παλιά - Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Τραμπ υποστήριξε ότι τον «ικέτευσε» για μια φωτογραφία σε πρόσφατη συνάντηση της G7
Τζόρτζια Μελόνι
Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ιράν έχει συμφωνήσει για τις επιθεωρήσεις στα πυρηνικά του, 19 εκατ. βαρέλια διέσχισαν χθες τα Στενά του Ορμούζ»
«Με βάση αυτό και άλλες σημαντικές παραχωρήσεις που κάνει το Ιράν, συμφώνησα να επιτρέψω τα Στενά του Ορμούζ να παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς περαιτέρω ναυτικό αποκλεισμό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
τραμπ
Η συγκλονιστική μαρτυρία Αμερικανού πιλότου F-15 για την επίθεση που δέχτηκε από Ιρανικά drone: Κινούνταν σε σχηματισμό «μέδουσας»
Ο πιλότος διασώθηκε ώρες μετά την εκτίναξή του από το αεροσκάφος, ενώ ο αξιωματικός συστημάτων όπλων διέφυγε την αιχμαλωσία από τους Ιρανούς στα βουνά
f15
Το Ιράν δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην IAEA να επιθεωρήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Βανς
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε δηλώσει ότι οι Ιρανοί «δέχθηκαν να απευθύνουν πρόσκληση στους επιθεωρητές» της IAEA στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις
ιράν