Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

“Έφυγε” ο δημιουργός των διασημότερων μιούζικαλ με 4 Όσκαρ και 10 Grammy!

“Έφυγε” ο δημιουργός των διασημότερων μιούζικαλ με 4 Όσκαρ και 10 Grammy!
YouTube

Την απώλεια ενός από τους κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες στην ιστορία του θεάτρου (μιούζικαλ) και του κινηματογράφου θρηνεί ο κόσμος της Τέχνης.

Ο λόγος για τον πιανίστα, συνθέτη μιούζικαλ και διευθυντή ορχήστρας, Γερμανοαμερικανό Αντρέ Πρέβιν, κάτοχο τεσσάρων Όσκαρ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε η IMG Artists, η εταιρία που τον εκπροσωπούσε.

Ο Πρέβιν ήταν, επίσης, γνωστός για τον γάμο του με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μία Φάροου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά και υιοθέτησε άλλα τρία, από τα οποία η Σουν-Γι έγινε αργότερα η σύντροφος του σκηνοθέτη Γούντι Άλεν.

Τα αίτια του θανάτου δεν διευκρινίστηκαν.

Από τη ναζιστική Γερμανία μέχρι την αθανασία και τα μιούζικαλ

Ο εβραϊκής καταγωγής Αντρέας Πρίβιν, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1929 στο Βερολίνο και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1939 με την οικογένειά του για να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, ο μουσικός διέπρεψε στο Χόλιγουντ ως δεξιοτέχνης στη μουσική διασκευή και συνθέτης, μια συνεργασία που επισφραγίστηκε με τέσσερα Όσκαρ για τις ταινίες “Gigi” (“Ζιζί” /1958), “Porgy and Bess” (“Πόργκι και Μπες” / 1959), “Irma la Douce” (“Η Τροτέζα” /1963), “My Fair Lady” (“Ωραία μου Κυρία” /1964).

Ο συνθέτης Τζον Ουίλιαμς, που έγραψε τη μουσική του “Star Wars”, εξομολογήθηκε σε ντοκιμαντέρ του BBC ότι επηρεάστηκε βαθιά από τον Πρέβιν.

Ο Πρέβιν υπέγραψε επίσης πολλά κλασικά κομμάτια, κυρίως κονσέρτα και όπερες, όπως η όπερα “Λεωφορείον ο Πόθος” που χαιρετίστηκε από τους κριτικούς και το κοινό.

Ως διευθυντής ορχήστρας διηύθυνε πολλά σπουδαία μουσικά σύνολα, όπως η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Από το κλασικό ρεπερτόριο στην τζαζ

Εκτός από τα έργα του κλασικής μουσικής, ο Πρέβιν ήταν φημισμένος πιανίστας της τζαζ.

Έπαιξε κυρίως με την κορυφαία τραγουδίστρια Έλα Φιτζέραλντ, τον τρομπετίστα Ντίζι Γκιλέσπι και τον πιανίστα Όσκαρ Πίτερσον.

Απέσπασε 10 Γκράμι, ενώ ενσάρκωνε μία νέα γενιά σύγχρονων κλασικών μουσικών έως τις πολύ “sixties” ερμηνείες του όταν διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, φορώντας πορτοκαλί φουλάρι ή εμπριμέ πουκάμισο.

Ο Πρέβιν είχε παντρευτεί πέντε φορές. Ο γάμος του με την Μία Φάροου κράτησε από το 1970 έως το 1979. Μετά τον χωρισμό τους, έμειναν φίλοι και η ηθοποιός έγραψε πολλά μηνύματα στο Twitter αποτίοντας φόρο τιμής:

“Να αναπαυθείς ανάμεσα στις δοξασμένες συμφωνίες σου”, έγραψε κάτω από μία πρόσφατη φωτογραφία με τον πρώην σύζυγό της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις