Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Εγκαταλείποντας το Χαλέπι – Εκεχειρία και εκκένωση

Εγκαταλείποντας το Χαλέπι – Εκεχειρία και εκκένωση

Εδώ και ώρες δεν ακούγονται πυροβολισμοί. Όλα δείχνουν πως η μεγάλη έξοδος των αμάχων από το μαρτυρικό Χαλέπι είναι προ των πυλών. Μαζί τους, την πόλη θα εγκαταλείψουν και αντάρτες.

Η πρώτη συμφωνία για την αποχώρηση ανταρτών από το Χαλέπι κατέληξε σε φιάσκο. Αλλά οι δυο πλευρές κατάφεραν να φτάσουν σε ακόμη μια. Το ανακοίνωσε αξιωματικός του συριακού στρατού.

«Υπήρξε συμφωνία για την απομάκρυνση των ανταρτών από το Χαλέπι. Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για την απομάκρυνση τραυματιών και αμάχων από τον τελευταίο θύλακα της αντιπολίτευσης.

Η οργάνωση των ανταρτών Αχράρ αλ Σαμ επιβεβαίωσε από την πλευρά της την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, λέγοντας ότι ματαιώθηκε ιρανική απόπειρα για να εμποδισθεί η αποχώρηση αμάχων και μαχητών από τον θύλακα.

Ήδη, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πρώτη φάλαγγα ασθενών αρχίζει να μετακινείται από το ανατολικό προς το δυτικό Χαλέπι.

Από τις 02:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στην πόλη υπάρχει εκεχειρία. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters, ότι δεν ακούγονται πυροβολισμοί από τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε η συνδρομή της αλλά και εκείνη της Συριακής Ερυθρής Ημισελήνου, στην επιχείρηση εξόδου των τραυματιών από το Χαλέπι. Τόσο ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, όσο και η Συριακή Ερυθρή Ημισέληνος, έχουν σε ετοιμότητα 100 εθελοντές και 10 ασθενοφόρα στο Χαλέπι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε