Κόσμος

Έγραψε σε μυθιστόρημα πριν 15 χρόνια αυτά που ζούμε σήμερα – Τώρα έσπευσαν να το εκδώσουν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ: Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Λονδίνο και γράφτηκε το 2005. Ο κορονοϊός το έκανε επίκαιρο και επιτέλους… κυκλοφόρησε. 

Μένοντας σπίτι για να μην συμβάλλουμε στη διάδοση του κορονοϊού, πολλοί ανατρέχουμε σε λογοτεχνήματα που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο αναφέρονται σε πανδημίες. Από την «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμί μέχρι το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου (αναζητώντας στο τελευταίο, παράδειγμα «κοινωνικής αποστασιοποίησης»). Το 2005, ο Σκωτσέζος συγγραφέας Peter May έγραψε ένα θρίλερ πανδημίας που οι εκδότες απέρριψαν. Τώρα, 15 χρόνια αργότερα, έσπευσαν να εκδώσουν το «Lockdown».

To δυστοπικό μυθιστόρημα διαδραματίζεται στο Λονδίνο, επίκεντρο παγκόσμιας πανδημίας που υποχρεώνει τις Αρχές να επιβάλλουν λουκέτο. Ο May χρησιμοποίησε βρετανικά και αμερικανικά ντοκουμέντα του 2002 ετοιμότητας για περίπτωση πανδημίας ώστε να κάνει το μυθιστόρημά του όσο το δυνατόν ρεαλιστικό. «Την εποχή που έγραφα το βιβλίο, οι προγνώσεις των επιστημόνων έκαναν λόγο για το ότι η νόσος των πτηνών θα ήταν η επόμενη πανδημία» εξήγησε, μιλώντας στο CNN, ο May. «Ήταν κάτι πολύ, πολύ τρομακτικό και μια πραγματική πιθανότητα και, κατά συνέπεια, έκανα μεγάλη έρευνα όταν μου ήρθε η ιδέα. Τι θα συνέβαινε αν αυτή η πανδημία ξεκινούσε από το Λονδίνο; Τι θα μπορούσε να συμβεί αν σε μια τέτοια πόλη έμπαινε καθολικό λουκέτο;»

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χρόνια πριν, οι εκδότες τού επέστρεψαν το μυθιστόρημα ως «εξαιρετικά μη ρεαλιστικό και παράλογο», όπως ανέφερε ο σεναριογράφος που είχε γίνει συγγραφέας. Και το «κλείδωσε στο ντουλάπι», ξέχασε ακόμη και την ύπαρξή του. Έως ότου ένας θαυμαστής του τον ρώτησε στο Twitter γιατί δεν γράφει ένα μυθιστόρημα με σκηνικό μια πανδημία.

«Για λίγο, κοντοστάθηκα. Μετά συνειδητοποίησα ότι το είχα κάνει. Μίλησα στον εκδότη μου γι’ αυτό, κι έπεσε απ’ την καρέκλα του. Το διάβασε όλο σε ένα βράδυ και το επόμενο πρωί είπε: “Αυτό είναι φανταστικό. Πρέπει να το εκδώσουμε αυτό, τώρα”».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκλεψαν τη Bugatti των 2,4 εκατ. ευρώ του Μάτε Ρίματς – Η κινηματογραφική καταδίωξη σε 3 χώρες
Οι πληροφορίες που παρείχε ο ίδιος, μέσω ομαδικής συνομιλίας με τις αρμόδιες αρχές, αποδείχθηκαν καθοριστικές για τον εντοπισμό του οχήματος και τη σύλληψη του υπόπτου στην Αυστρία
Ο επικεφαλής της Bugatti, Μάτε Ρίματς
Κύπρια βουλευτής του κόμματος του Φειδία φόρεσε κολιέ με πιπίλες, στέλνοντας μήνυμα για την υπογονιμότητα
Η στήριξη της μητρότητας και η αντιμετώπιση του δημογραφικού αποτελούν προτεραιότητες για την Άμεση Δημοκρατία, το κόμμα με το οποίο εξελέγη βουλευτής, είπε η ίδια
Νταϊάνα Κωνσταντινίδη
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Η μάχη για τη Γερουσία, οι 12 κρίσιμες πολιτείες και το μπλόκο στις απειλές προς εκλογικούς αξιωματούχους
Δημοκρατικό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Μεγάλη πιθανότητα να εξασφαλίσουν πλειοψηφία και στη Γερουσία
REUTERS