Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Έιμι Σκοτ: Ποια είναι η αστυνομικός που εξουδετέρωσε τον μακελάρη του εμπορικού κέντρου στο Σίδνεϊ

Έιμι Σκοτ: Ποια είναι η αστυνομικός που εξουδετέρωσε τον μακελάρη του εμπορικού κέντρου στο Σίδνεϊ

Δεκαεννέα χρόνια στην αστυνομία της Αυστραλίας υπηρετεί η γυναίκα αστυνομικός Έιμι Σκοτ που αντιμετώπισε μόνη της τον δράστη της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ.

Η γυναίκα αστυνομικός κατάφερε μόνη της να εξουδετερώσει τον δράστη της επίθεσης ο οποίος το Σάββατο (13.04.2024) μαχαίρωσε θανάσιμα έξι ανθρώπους, ανάμεσά τους και την μητέρα ενός βρέφους 9 μηνών, και τραυμάτισε άλλους 12 σε εμπορικό κέντρο σε προάστιο του Σίδνεϊ.

Η Σκοτ, η οποία υπηρετεί 19 χρόνια στην αστυνομία καταδίωξε τον 40χρονο Τζόελ Κάουτσι και τελικά ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του στον πέμπτο όροφο του συγκροτήματος.

«Πέτα το μαχαίρι»

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι η αστυνομικός φώναξε «πέτα το μαχαίρι» στον 40χρονο και όταν αυτός επιχείρησε να της επιτεθεί, τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.

Η ίδια, μάλιστα, στη συνέχεια έκανε ΚΑΡΠΑ στον 40χρονο μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι διασώστες με τον δράστη να αφήνει τελικά την τελευταία του πνοή στο εμπορικό κέντρο.

«Η αστυνομικός Σκοτ, η οποία έτρεξε προς τον κίνδυνο, επέδειξε επαγγελματισμό και ηριωσμό χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή και χωρίς αμφιβολία έσωσε πολλές ζώες» δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η δήμαρχος του Waverley, Πόλα Μέσελος είπε στο Sky News: «Ακόμη και [αφού πυροβόλησε τον δράστη], άρχισε αμέσως να εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ – αυτό απλώς δείχνει την αφοσίωση του ατόμου και την απίστευτη πράξη ηρωισμού της – ακόμη και τότε το κύριο μέλημά της ήταν για κάποιον που είχε πεσμένος».

Από την πλευρά της η υπουργός Αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γιασμίν Κάτλεϊ, η οποία επίσης μίλησε με την αστυνομικό, επαίνεσε την ταπεινότητα της Σκοτ:

«Όταν τη συνάντησα και της είπα “σε ευχαριστούμε για το θάρρος σου” εκείνη μου απάντησε ότι «δεν ήμουν μόνο εγώ, βοήθησαν πάρα πολύ και οι όσοι ήταν παρόντες τη στιγμή της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο».

Η Έιμι Σκοτ είναι ικανοποιημένη που έκανε αυτό που έπρεπε κι αν και ξέρει ότι αντιμετωπίζεται ως ήρωας τα τελευταία 24ωρα εκείνη τονίζει ότι έκανε απλά τη δουλειά της.

«Της μίλησα και μου μετέφερε ότι “είναι ημέρες χωρίς πολύ ύπνο” είπε συνδικαλιστής αστυνομικός που μίλησε μαζί της.

Ο δράστης μαχαίρωσε κυρίως γυναίκες

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν τον δράστη να κυνηγά κυρίως γυναίκες κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στο κατάμεστο εμπορικό κέντρο Γουέστφιλντ, στο προάστιο Μποντάι Τζάνκσιον του Σίδνεϊ.

Όμως ηαστυνομία δεν μπορεί να γνωρίζει τι συνέβαινε στο μυαλό του δράστη. «Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό οι ερευνητές να έχουν χρόνο να λάβουν καταθέσεις από όσους τον γνώριζαν», εξήγησε.

Στο προφίλ του στο Facebook ο Τζόελ Κάουτσι αναφέρει ότι κατάγεται από την Τουγούμπα, μια πόλη κοντά στο Μπρίσμπεϊν. Οι γονείς του δήλωσαν ότι έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας από την εφηβεία του.

Πέντε από τα έξι θύματα του Τζόελ Κάουστι, ενός 40χρονου άνδρα που έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι γυναίκες όπως και οι περισσότεροι από τους 12 ανθρώπους που τραυμάτισε.

Τα έξι θύματα – 8 τραυματίες στο νοσοκομείο 

Το τελευταίο από τα έξι θύματα αυτής της επίθεσης ταυτοποιήθηκε σήμερα (15.04.2024) ως η Γισουάν Τσενγκ, μια νεαρή Κινέζα φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Οι άλλες γυναίκες που σκοτώθηκαν ήταν μια στυλίστρια, μια εθελόντρια διασώστης, η κόρη ενός επιχειρηματία και μια νεαρή μητέρα, το εννέα μηνών βρέφος της οποίας νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένο.

Η μητέρα, η 38χρονη Άσλι Γκουντ, έδωσε την αιμόφυρτη κόρη της σε αγνώστους πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά της.

Ο μοναδικός άνδρας που σκοτώθηκε στην επίθεση ήταν ένας 30χρονος Πακιστανός, ο Φάραζ Τάχρι, ο οποίος είχε φτάσει στην Αυστραλία πριν από ένα χρόνο ως πρόσφυγας και εργαζόταν στην υπηρεσία ασφαλείας του εμπορικού κέντρου.

Οκτώ τραυματίες της επίθεσης εξακολουθούν να νοσηλεύονται, κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι τέσσερις άλλοι έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου (13.4.2024) όταν ο δράστης μπήκε 10 λεπτά μετά τις 15:00 το μεσημέρι μέσα στο εμπορικό κέντρο.

Αποχώρησε, στόσο, επέστρεψε μετά από δέκα λεπτά και επιτέθηκε με ένα μαχαίρι σε τουλάχιστον εννέα επισκέπτες του εμπορικού κέντρου.

Μια αστυνομικός μόνη της και χωρίς ενισχύσεις που βρισκόταν στο σημείο, άρχισε να τον καταδιώκει.

Όταν πλέον είχαν φτάσει στο πέμπτο επίπεδο του εμπορικού κέντρου, ο δράστης γύρισε και στράφηκε κατά της αστυνομικού. Τότε η ίδια τον πυροβόλησε.

Φωτογραφίες και βίντεο με την αστυνομικό πάνω από το πτώμα του δράστη κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Πηγές: Skynews, The Sun

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις