Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Είναι πλέον σίγουρο! Η εξόρυξη υδρογονανθράκων με τη μέθοδο fracking προκαλεί σεισμούς

Είναι πλέον σίγουρο! Η εξόρυξη υδρογονανθράκων με τη μέθοδο fracking προκαλεί σεισμούς

Αδιάσειστες είναι πλέον αποδείξεις ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων με τη μέθοδο του fracking μπορεί να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις οποιουδήποτε μεγέθους.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι ανήκε στη σφαίρα της φαντασίας, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει όσον αφορά στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων μετά από σχετική έρευνα. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, δηλαδή, είναι δυνατόν να αποτελέσουν αιτία για μία σεισμική δόνηση ακόμα και ιδιαίτερα ισχυρή.

Στο Seismological Research Letters δημοσιεύτηκε έρευνα που ανέφερε ότι δύο δονήσεις έντασης 5 και 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτος στη νότια περιοχή Σιτσουάν της Κίνας και προκάλεσαν υλικές ζημιές και τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, στην ουσία οφείλονταν σε διαδικασίας άντλησης υδρογονανθράκων.

Από το 2010 οι «σχιστόλιθοι του Τσανγκχίνγκ» (πετρώματα πλούσια σε μεθάνιο) έχουν αρχίσει να υφίστανται κατεργασία «fracking» με υδραυλική διάρρηξη των πετρωμάτων σε διάφορες εγκάρσιες τομές, προκειμένου να απελευθερώσουν φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες, και οι οποίες έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται από το 2014.

Σύμφωνα με τον Σινγκλίν Λέι, συντάκτη της σχετικής έρευνας, «οι αποδείξεις πως οι αντίστοιχοι σεισμοί οφείλονται στο fracking είναι πλέον αδιάσειστες και είμαστε βέβαιοι πως και άλλες ανάλογες δονήσεις οφείλονται στα αποτελέσματα της διάχυσης υδάτων στο υπέδαφος προκειμένου να το διαρρήξουν».

Όπως αναφέρεται οι σεισμικές δονήσεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου καταγράφηκαν σε ένα εστιακό βάθος μόνον δύο έως δέκα χλμ. από την επιφάνεια του εδάφους, όπως ακριβώς αναμένεται από τις δοκιμαστικές σεισμικές δονήσεις που προκαλεί ο άνθρωπος.

H έγχυση υδάτων μπορεί να προκαλέσει δονήσεις μεγάλης έντασης

Συνέβησαν, μάλιστα, κατά τη χρονική στιγμή που είχαν ξεκινήσει εγχύσεις ύδατος σε τομές όχι πολύ μακριά από τον υποστρωματικό φλοιό που μετακινήθηκε.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία μαζί με μαθηματικούς υπολογισμούς καταλήγουν στο συμπέρασμα πως σε μία κατάσταση όπως στο Σιτσουάν, η έγχυση υδάτων μπορεί να προκαλέσει δονήσεις, ακόμη και μεγάλης έντασης.

Ένα από τα ρήγματα, μάλιστα, που προκάλεσε τη μία από αυτές δεν ήταν γνωστή, γεγονός που κατά τον Λέι θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπευθύνους, που θα πρέπει προτού ξεκινήσουν μία διαδικασία fracking για την εξαγωγή υδρογονανθράκων, να διαπιστώνουν την ύπαρξη ρωγμών στο υπέδαφος, οι οποίες θα ήταν ενδεχόμενο να μετακινηθούν σε περίπτωση έγχυσης υδάτων.

Δεν είναι μόνο βέβαια η Κίνα που έχει προβλήματα από σεισμούς που προκλήθηκαν από fracking. Τα τελευταία χρόνια ακόμη και η Αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία USGS έχει συντάξει χάρτες που επισημαίνουν τις περιοχές κινδύνου για σεισμικές δονήσεις που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Κινδυνεύουν πολυπληθείς περιοχές

Περιοχές που δεν θα πρέπει οι αρχές να προσπεράσουν ελαφρά τη καρδία, δεδομένου ότι είναι πολυπληθείς, όπως οι Πολιτείες της Οκλαχόμας, του Κάνσας, του Τέξας, του Άρκανσο, του Κολοράντο, του Νέου Μεξικού, του Οχάιο και της Αλαμπάμα. Στο παρελθόν είναι ακριβώς τούτες οι περιοχές που δοκιμάσθηκαν από σεισμούς οφειλόμενους σε ανθρώπινες ενέργειες, αν και η έντασή τους δεν είχε ξεπεράσει τα 3 Ρίχτερ —με εξαίρεση τη δόνηση 5,1 βαθμών Ρίχτερ που σχετιζόταν με την έγχυση υδάτων σε παραπλήσια περιοχή.

Υπάρχουν περιοχές στις ΗΠΑ με βάση τα στοιχεία της USGS, όπου ο κίνδυνος για τέτοιες ανθρωπογενείς δονήσεις έχει αυξηθεί κατά 10 βαθμούς στην ανάλογη κλίμακα, όπως για παράδειγμα η ζώνη Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, όπου σύμφωνα με τα μοντέλα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών (Federal Emergency Management Agency), ένας σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ στο Ντάλας θα μπορούσε να καταστρέψει έως και 80.000 κτίρια και να προκαλέσει ζημιές 9,5 δισ. δολαρίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις