Κόσμος

«Ειρήνη με διάρκεια» στην Ουκρανία επιθυμεί ο Πούτιν, δήλωσε ο απεσταλμένος του Τραμπ

«Βρισκόμαστε μάλλον στο σημείο που θα λάβουμε κάτι πολύ, πολύ σημαντικό για όλο τον κόσμο», τόνισε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τρεις ημέρες μετά από τη νέα του συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί «ειρήνη με διάρκεια» στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε μάλλον στο σημείο που θα λάβουμε κάτι πολύ, πολύ σημαντικό για όλο τον κόσμο», τόνισε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News σχετικά με τις επαφές που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι δεν είναι εύκολο να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σε βασικά σημεία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε σε βασικά στοιχεία μιας διευθέτησης. Είναι υπό συζήτηση», τόνισε ο Λαβρόφ στην εφημερίδα Kοmmersant όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν καταλήξει σε κάποια στοιχεία μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Γνωρίζουμε όλοι πώς μοιάζει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, την οποία ποτέ δεν έχουμε απορρίψει, και πώς μοιάζει μια συμφωνία που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια νέα παγίδα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Τραμπ φιλοδοξεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό έσπασε τη διπλωματική απομόνωση που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στη Ρωσία.

Η τρίτη συνάντηση Πούτιν – Γουίτκοφ

Η κυβέρνησή του οργανώνει ξεχωριστές συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε συνολική παύση των εχθροπραξιών.

Ο Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Πούτιν την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, για τρίτη φορά μετά την επιστροφή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Αυτή η συνάντηση, που διήρκεσε τέσσερις ώρες και πραγματοποιήθηκε παρουσία των συμβούλων του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ και Κίριλ Ντμιτρίεφ, ήταν «πειστική», σχολίασε ο Αμερικανός απεσταλμένος, σύμφωνα με τον οποίο «έχει αρχίσει να διαφαίνεται» μια ειρηνευτική συμφωνία.

Το Κρεμλίνο τόνισε την Κυριακή ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να αναμένει κανείς αποτελέσματα από την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον.

Λαβρόφ: Οι περιοχές αυτές είναι σημαντικές για εμάς

Ο Σεργκέι Λαβρόφ διευκρίνισε ότι η θέση της Μόσχας παρουσιάστηκε ξεκάθαρα από τον Πούτιν τον Ιούνιο του 2024, όταν ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να απαρνηθεί τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία.

«Μιλάμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζούνε σε αυτές τις περιοχές. Για τον λόγο αυτό οι περιοχές αυτές είναι σημαντικές για εμάς. Δεν μπορούμε να τις εγκαταλείψουμε, να επιτρέψουμε να εκδιωχθούν οι άνθρωποι από εκεί», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.

Η Μόσχα ελέγχει αυτή τη στιγμή κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, όπως και περιοχές άλλων τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών: της Ζαπορίζιας, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Τέλος ο Λαβρόφ εξήρε «τη λογική στάση» του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι η προηγούμενη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε μια από τις αιτίες του πολέμου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αδιανόητη υπόθεση στις ΗΠΑ: Γιατρός κήρυξε νεκρό παιδί 18 μηνών και το βρήκαν ζωντανό στο νεκροτομείο
Το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα - «Παρακαλώ κάντε τα δικά σας και αφήστε με να κάνω τα δικά μου. Πήγα στην ιατρική σχολή για κάποιο λόγο» έλεγε ο γιατρός στους αστυνομικούς που επέμεναν ότι το παιδί είχε ζωτικές ενδείξεις
Πισίνα
Η Μαρίν Λε Πεν νικήτρια των εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν αφότου η 57χρονη ηγέτιδα της ακροδεξιάς ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στις εκλογές, μετά την απόφαση του εφετείου που την έκρινε ένοχη για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Η Μαρίν Λε Πεν
Αναστασία Μπερεζόφσκα: Ποιοι ήθελαν νεκρό τον Ουκρανό ολιγάρχη και γιατί «έβγαλαν από τη μέση» τη γυναίκα πίσω από τη βόμβα στο Μονακό
Κατασκοπευτικό θρίλερ με πολλές σκιές και αναπάντητα ερωτήματα - Τα δύο μοιραία λάθη της 39χρονης Ουκρανής που καθόρισαν το τέλος της
Αναστασία Μπερεζόφσκα
Hurriyet: Mεταβίβαση των ρωσικών S-400 σε τρίτη χώρα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πώληση των F-35 στην Τουρκία
Η Χουριέτ αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία έγκρισης από τις ΗΠΑ για την εξαγωγή 80 κινητήρων συνολικής αξίας άνω των 700 εκατ. δολαρίων
F-35