Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ειρωνείες από την Τουρκία για την πρόκληση στον Δένδια: Για την ασφάλειά του το κάναμε!

Ειρωνείες από την Τουρκία για την πρόκληση στον Δένδια: Για την ασφάλειά του το κάναμε!

Δεν προκαλεί απλά η Τουρκία, αλλά μετά τις… «εξηγήσεις» περί «τεχνικού λάθους», τώρα ζητάει, ουσιαστικά, τα ρέστα και υποστηρίζει επισήμως ότι φταίει η ελληνική πλευρά που δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης!

Ήταν μια (ακόμα) ακραία πρόκληση από την Τουρκία. Επί 20 λεπτά αναγκάστηκε το αεροπλάνο που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών από τη Βαγδάτη του Ιράκ στην Αθήνα γιατί οι τουρκικές αρχές, ενώ είχαν σχέδιο πτήσης και γνώριζαν πως επρόκειτο για πτήση VIP, όταν το κυβερνητικό Embraer έφτασε στα σύνορα με το Ιράκ, αρνήθηκαν να του επιτρέψουν την υπέρπτηση.

Click4more Τουρκία πέρα από κάθε όριο: Κράτησαν 20 λεπτά στον αέρα το αεροπλάνο του Δένδια

Η Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις από την Τουρκία, εκφράζοντας την πρόθεσή της για διάβημα διαμαρτυρίας και η πρώτη «απάντηση» ήταν πως επρόκειτο για… τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Μετά όμως, ήρθε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπό του, Χαμί Ακσόι, να ειρωνεύεται πως όλα έγιναν για το… καλό του Νίκου Δένδια και να κατηγορεί την ελληνική πλευρά πως δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσεις!

Κατά τον Χαμί Ακσόι, η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει άδεια υπέρπτησης για το ταξίδι του Νίκου Δένδια από το Ιράκ η οποία και της δόθηκε και όταν το πρώτο αεροπλάνο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών χάλασε, τότε κλήθηκε δεύτερο αεροσκάφος «στο οποίο επίσης επιτράπηκε να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης».

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «η είδηση πως ο υπουργός Δένδιας κρατήθηκε πριν μπει στον εναέριο χώρο μας δεν αντανακλά στην αλήθεια». Ο Χαμί Ακσόι υποστηρίζει ότι το αεροπλάνο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει αίτημα πτήσης και μάλιστα επικαλείται το Eurocontrol, λέγοντας πως δεν μεταδόθηκε από το σύστημα σχέδιο πτήσης για το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια!  

 

Παραδέχεται ότι στο αεροπλάνο του Νίκου Δένδια αρνήθηκαν οι τουρκικές αρχές την είσοδο στον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Όταν το αεροπλάνο έφτασε στον εναέριο χώρο μας, το σχέδιο πτήσης ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και μόλις το λάβαμε, η πτήση έγινε με ασφάλεια».

Και η ειρωνεία έρχεται λίγο πριν από το τέλος της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Φυσικά, δεν είναι δυνατόν κάθε αεροπλάνο να πετά χωρίς σχέδιο», αναφέρει ο Ακσόι και σημειώνει πως… το «καψώνι» έγινε «για την ασφάλεια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών»! Υποστηρίζει δε ότι για όλα αυτά έχει ενημερωθεί η ελληνική πλευρά…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις