Τρίτη, 28 Μαΐ
26oC Αθήνα

Εισβολή στην Ουκρανία LIVE οι εξελίξεις την 5η μέρα του πολέμου

Εισβολή στην Ουκρανία LIVE οι εξελίξεις την 5η μέρα του πολέμου

Συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με εκρήξεις να ακούγονται κάθε τόσο σε Κίεβο και Χάρκοβο. Σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία στη Λευκορωσία.

Στην 5η της μέρα μπαίνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κατάκτηση του Κιέβου αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι ίσως περίμενε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Νωρίτερα πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς της πρωτεύουσα της Ουκρανίας και το Χάρκοβο. Στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται και η Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα. 

Η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα και οι μάχες συνεχίζονται έξω από τη Μαριούπολη. Αναφορές κάνουν λόγο για ένα νεκρό στην Μαριούπολη και 15 τραυματίες.

Σήμερα (28.02.2022) πάντως το βλέμμα όλων είναι στραμμένο και προς τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Λευκορωσία.

Λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

Δορυφορικές φωτογραφίες επίσης εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, όπως ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar.

Βρισκόταν βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και συμπεριλάμβανε οχήματα με καύσιμα, εφόδια, καθώς και τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατά την εταιρεία.

click4more: Πόλεμος στην Ουκρανία: Το χρονικό από την ανάπτυξη στρατευμάτων στην εισβολή

Ωστόσο ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο του Χαρκόβου, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις