Τετάρτη, 8 Μαΐ
23oC Αθήνα

Εισβολή στην Ουκρανία: Η ρωσική θερμοβαρική βόμβα που απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Γενεύης

Εισβολή στην Ουκρανία: Η ρωσική θερμοβαρική βόμβα που απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Γενεύης
YouTube

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα», υποστήριξε η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ. «Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα, η Ρωσία έριξε θερμοβαρική βόμβα χθες, Δευτέρα (28.02.2022), στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

«Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα, η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», τόνισε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου, και είναι από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ.

Πρόκειται για ένα τύπο εκρηκτικού που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσει έκρηξη σε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία. Το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες σε βλήματα γενικής χρήσης.

Ο δήμαρχος της Οκτρίκα στην Ουκρανία είχε ήδη καταγγείλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν την βόμβα στην πόλη του.

Θερμοβαρική βόμβα: Η υπέρ βόμβα που «έριξε» η Ρωσία στην Ουκρανία

Η θερμοβαρική βόμβα (ρωσικά: Авиационная вакуумная бомба повышенной мощности (АВБПМ)‎, είναι μία αεροβόμβα κενού με αυξημένη ισχύ. Είναι συμβατικός τύπος βόμβας με εκρηκτική ισχύς που αντιστοιχεί σε 44 τόνους TNT και είναι έτσι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ από συμβατική βόμβα. Η ακτίνα καταστροφής είναι περίπου 300 μέτρα, η μάζα είναι 7,1 τόνοι.

Τον Σεπτέμβριο 2007, μία θερμοβαρική βόμβα ρίχτηκε από ρωσικό αεροσκάφος Tupolev Tu-160 πάνω από στρατιωτική περιοχή και πυροδοτήθηκε στην ατμόσφαιρα της γης.

Ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Rukshin, εξήγησε ότι το όπλο δεν μοιάζει με κανένα άλλο του είδους του στον κόσμο και είναι τόσο «αποδοτικό και ισχυρό όσο ένα πυρηνικό όπλο». Ο Rukshin τόνισε ότι η βόμβα έχει σκοπό να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και ότι η Ρωσία είναι τώρα επίσης «έτοιμη για δράση ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις