Τρίτη, 5 Μαρ.
12oC Αθήνα

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η Ιβάνκα Τραμπ «άδειασε» τον μπαμπά της στην εξεταστική επιτροπή

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η Ιβάνκα Τραμπ «άδειασε» τον μπαμπά της στην εξεταστική επιτροπή

Η κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλός του, η Ιβάνκα Τραμπ, κατέθεσε στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2020 στο Καπιτώλιο ότι δεν πίστεψε τους ισχυρισμούς του πατέρα της ότι η ήττα του στις προεδρικές εκλογές οφειλόταν σε νοθεία.

Η Ιβάνκα Τραμπ, μία από τις πιο πιστές συνεργάτιδες του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεδρίας του, κατέθεσε μέσω βίντεο στην επιτροπή. «Σέβομαι τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, οπότε δέχθηκα όσα είπε», επεσήμανε η κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Ιβάνκα Τραμπ, ο Γουίλιαμ Μπαρ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εντόπισε σοβαρή νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020 η οποία να στηρίζει τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έδειξε ένα βίντεο από την κατάθεση του Γουίλιαμ Μπαρ ενώπιόν της. Σε αυτό ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «μ..κίες» τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γουίλιαμ Μπαρ υπογράμμισε ότι «είχα δηλώσει στον πρόεδρο με εμφατικό τρόπο ότι δεν βλέπω ενδείξεις νοθείας η οποία θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Και ειλικρινά ενάμιση χρόνο μετά ακόμη δεν βλέπω».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε εξάλλου ότι είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ισχυρισμοί του έχουν «μηδενική βάση».

Δείτε βίντεο: 

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος έχει καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/ Ipsos που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, το 58% των Ρεπουμπλικανών θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 είναι προϊόν νοθείας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν η πολυαναμενόμενη παρουσίαση των αρχικών συμπερασμάτων ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις ευθύνες του Ντόναλντ Τραμπ για την εισβολή στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η επίθεση της 6ης Ιανουαρίου «ήταν η κορύφωση απόπειρας πραξικοπήματος», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο επικεφαλής της επιτροπής, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορούμε να κρύψουμε όσα έγιναν κάτω από το χαλί» και «ο αμερικανικός λαός αξίζει να μάθει». 

Πάνω από 1.000 μαρτυρίες και νέα βίντεο

Τον τελευταίο χρόνο, τα μέλη της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής – επτά κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών, δύο των Ρεπουμπλικάνων – άκουσαν πάνω από 1.000 μάρτυρες, ανάμεσά τους δύο παιδιά του πρώην προέδρου, και μελέτησαν 140.000 έγγραφα στην προσπάθειά τους να φωτίσουν τις πράξεις και τις χειρονομίες του Ντόναλντ Τραμπ πριν αρχίσει η επίθεση, κατά τη διάρκειά της και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, προβλήθηκαν βίντεο που δεν είχαν μεταδοθεί ποτέ πριν, καθώς και καταθέσεις που σύμφωνα με την επιτροπή αποδεικνύουν πως διεξήχθη εσκεμμένη εκστρατεία για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, τις οποίες κέρδισε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν. 

Δείτε εδώ την ακρόαση της ειδικής επιτροπής:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις