Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, κατέθεσε ενώπιον της Βουλής

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, κατέθεσε ενώπιον της Βουλής

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε την Πέμπτη ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πρόκειται για το πρώτο μέλος της οικογένειας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ που καλείται για εξηγήσεις και εκφράστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης, οικειοθελώς, χωρίς να χρειαστεί να του επιδοθεί κλήτευση.

Την 6η Ιανουαρίου 2021, πλήθος υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλε στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, για να εμποδίσει την επικύρωση από τους κοινοβουλευτικούς της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020. Εκείνη την ημέρα, ο Τζάρεντ Κούσνερ, αρμόδιος για αρκετούς κρίσιμους φακέλους, ανάμεσά τους το Μεσανατολικό, επέστρεψε από ταξίδι στη Σαουδική Αραβία και πέρασε τη νύχτα στον Λευκό Οίκο.

Η Ελέιν Λούρια, μέλος της επιτροπής, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ότι ο κ. Κούσνερ έδωσε «εθελοντικά πληροφορίες» για να «επαληθευτεί και να τεκμηριωθεί η δική του θέση» για τις εκλογές.

«Ήταν αληθινά πολύτιμο το ότι μπορέσαμε να του μιλήσουμε», πρόσθεσε η Δημοκρατική βουλεύτρια.

Η κατάθεσή του ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο για όσα είχαν συμβεί τους μήνες πριν από την επίθεση που κλόνισε την αμερικανική δημοκρατία.

Αποκαλύφθηκε ότι η Βιρτζίνια Τόμας, συντηρητική ακτιβίστρια και σύζυγος του πρεσβύτερου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας, είχε στείλει πάνω από 20 μηνύματα μεταξύ του Νοεμβρίου του 2020 και του Ιανουαρίου του 2021 στον Μαρκ Μέντοους, τον γενικό γραμματέα («προσωπάρχη») της προεδρίας την περίοδο αυτή, καλώντας τον να αποτρέψει την παράδοση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν.

Το όνομα του Τζάρεντ Κούσνερ εμφανίζεται σε ένα από αυτά, το οποίο εστάλη τη 13η Νοεμβρίου: «Προώθησα στο gmail σου μήνυμα που έστειλα στον Τζάρεντ το πρωί (…) ο καλύτερος συντονισμός θα βοηθήσει να έρθει το ιππικό, να αποκαλύψει την απάτη και να σώσει την Αμερική».

Ο αμερικανικός Τύπος αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει κενό σχεδόν οκτώ ωρών στο αρχείο των τηλεφωνικών κλήσεων του Λευκού Οίκου για την 6η Ιανουαρίου 2021, ειδικά τις ώρες που οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο κ. Τραμπ ενδέχεται να χρησιμοποίησε ανεπίσημα κανάλια επικοινωνίας, για παράδειγμα προπληρωμένα κινητά που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, κάτι που ο πρώην πρόεδρος έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

Η επιτροπή θέλει να καταθέσει και η Ιβάνκα Τραμπ, μέλος του στενού κύκλου των συμβούλων του πρώην προέδρου, που επίσης βρισκόταν στον Λευκό Οίκο την 6η Ιανουαρίου. Φέρεται να είχε εκλιπαρήσει τον πατέρα της να καταδικάσει δημόσια τα βίαια επεισόδια, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθάρισε την Τρίτη πως θα αρνηθεί να αναγνωρίσει το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας στον Τζάρεντ Κούσνερ και στην Ιβάνκα Τραμπ, που θα προστάτευε το απόρρητο των επικοινωνιών τους με άλλα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή πλησιάζει στην ολοκλήρωση της έρευνάς της και σκοπεύει να κάνει δημόσιες ακροάσεις μέσα στην άνοιξη.

Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης, που επίσης διενεργεί έρευνα για την επίθεση, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, αποφάσισε να διευρύνει την εξέταση για την πτυχή «της προετοιμασίας της συγκέντρωσης» στην οποία μίλησε ο κ. Τραμπ πριν από το ξέσπασμα των επεισοδίων, ιδίως για το ποιοι «τον βοήθησαν να τη σχεδιάσει, να τη χρηματοδοτήσει και να την οργανώσει», σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις