Κόσμος

Έκκληση για υπομονή κάνει ο στρατηγός Μπασπούγ στον αγώνα κατά των Κούρδων

Τουρκία. Ο στρατηγός Μπασμπούγ λέει πως χρειάζεται υπομονή στον αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών και πως χρησιμοποιήθηκαν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροπλάνα εναντίον των Κούρδων του PKK στο Ιράκ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ ζήτησε σήμερα να υπάρξει υπομονή στον αγώνα εναντιον των κούρδων αναταρτών μετά τις φονικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, ενώ οι κύριοι ηγέτες της χώρας συνεδριάζουν στην Άγκυρα για να συζητήσουν την αύξηση των ανταρτικών επιθέσεων.
 
“Είμαστε εντελώς αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση μέχρι να εκμηδενιστεί. Η μάχη αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη μάχη και απαιτεί υπομονή”, δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ.
 
Δώδεκα τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε επιθέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία.
 
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων πρόσθεσε πως ο αγώνας εναντίον των ανταρτών πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα ασφαλείας και οικονομικές πρωτοβουλίες υπέρ της κουρδικής κοινότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε συνολικό πληθυσμό περίπου 73 εκατομμυρίων.
 
Ο στρατηγός Μπασμπούγ υπογράμμισε ωστόσο “ότι θα ήταν εσφαλμένο να πιστέψει κανείς ότι η τρομοκρατία θα εξαλειφθεί μόνο παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα στον οικονομικό και τον κοινωνικοπολιτιστικό τομέα, όσο η τρομοκρατική οργάνωση διατηρεί ένοπλα στοιχεία” στις τάξεις της.
 
Σήμερα το πρωί, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ κάλεσε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Άμυνας Βετσντί Γκονιούλ, τον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, καθώς και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Ο στρατηγός Μπασμπούγ επρόκειτο να συμμετάσχει στη συνεδρίαση αυτή.
 
Εξάλλου ο στρατηγός Μπασμπούγ δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το Ανατολή, πως ο τουρκικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροπλάνα για να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις μετακινήσεις των κούρδων ανταρτών μέσα στα βουνά του βορείου Ιράκ.
 
“Στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ημερών, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα συστήματά μας Heron (…), τα συστήματα επιτήρησης που αγοράσαμε από το Ισραήλ, στο βόρειο Ιράκ”, δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Τσανακκαλέ (βορειοδυτική Τουρκία).
 
Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται “σε μια ορισμένη απόσταση μέσα στο βόρειο Ιράκ, σε συντονισμό με τους Αμερικανούς”, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι τα αεροσκάφη κατευθύνονται “από δικό μας προσωπικό”.
 
Ο τουρκικός Τύπος είχε αναφερθεί πρόσφατα σε πιθανές δυσκολίες στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τα οποία παρελήφθησαν το Μάρτιο, μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των ισραηλινών τεχνικών από την Τουρκία. Οι τελευταίοι ανακλήθηκαν στο Ισραήλ εξαιτίας της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μετά το θάνατο στις 31 Μαΐου εννέα Τούρκων σε επιδρομή ισραηλινών κομάντος εναντίον ενός διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
 
Ο στρατηγός Μπασμπούγ διέψευσε επίσης ότι μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών είναι η αιτία του φονικού απολογισμού του Σαββατοκύριακου, στη διάρκεια του οποίου η τουρκική αεροπορία διεξήγαγε επίσης αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων του PKK στο Ιράκ.
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σαΐντα Μιρζιγέγεβα, η «Ιβάνκα Τραμπ του Ουζμπεκιστάν»: Το φαβορί για την προεδρία που υποδέχθηκε ο Μακρόν στο Ελιζέ
Η 41χρονη Μιρζιγέγεβα, μητέρα τριών παιδιών και επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης του Ουζμπεκιστάν, θεωρείται από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας με πάνω από 2,5 εκατ. followers στο Instagram
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Σαΐντα Μιρζιγέγεβα
Νέα εξέλιξη στην υπόθεση της μητέρας δημοσιογράφου του NBC: Το FBI λέει ότι και τα τρία σημειώματα για την απαγωγή ήταν fake
Η Νάνσι Γκάθρι εξαφανίστηκε στις 31 Ιανουαρίου από το σπίτι της στην Τούσον της Αριζόνα - Σε ένα από τα μηνύματα, γινόταν λόγος για λύτρα σε κρυπτονομίσματα
Μήνυμα από τους γείτονες της Νάνσι Γκάθρι που αγνοείται
Επιζώντες παραμένουν στα ερείπια μία εβδομάδα μετά τους σεισμούς στη Βενεζουέλα - Νεκροτομείο στήθηκε στην Λα Γκουάιρα, στους 2.000 οι νεκροί
Στους 50.000 παραμένουν οι αγνοούμενοι - Σκληρή μάχη από διασώστες και εθελοντές για τον απεγκλωβισμό τραυματιών - Πάνω από 38 νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές
 MIGUEL MEDINA