Κυριακή, 16 Ιουν.
25oC Αθήνα

“Εκλέγεται” ο Καρζάι στο Αφγανιστάν

Από τη σημερινή συνάντηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι και του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν
Από τη σημερινή συνάντηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι και του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν

Μετά την παραίτηση του συνυποψήφιου του στις επερχόμενες εκλογές παραμένει πρόεδρος της χώρας.  

Η αρμόδια επιτροπή για τις εκλογές στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι δεσμευτικός πρόεδρος για όλους τους πολίτες παραμένει ο Χαμίντ Καρζάι.

Ο δεύτερος γύρος εκλογών που αναμενόταν να γίνει το ερχόμενο Σάββατο ακυρώθηκε αφού ο αντίπαλος του στις εκλογές Αμπουντουλάχ Αμπντουλάχ απέσυρε την υποψηφιότητα του. Αρκετοί είπαν ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν με έναν μόνο υποψήφιο αλλά η επιτροπή προτίμησε να γλιτώσει χρόνο και χρήματα.


Ωστόσο οι ταλιμπάν και φανατικοί ισλαμιστές έχουν καλέσει τον κόσμο να μην ψηφίσει και πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας που ξεκαθάρισαν ότι έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.


Βεβαίως είναι γεγονός ότι ο Χαμίντ Καρζάι στις εκλογές του περασμένου Αυγούστου ήρθε πρώτος με νοθεία. Την αποκάλυψη έκαναν ανεξάρτητοι παρατηρητές του ΟΗΕ και δέχθηκε και ο ίδιος ο Καρζάι μετά από αμερικανικές πιέσεις. Έτσι η χώρα οδηγήθηκε σε δεύτερο γύρο εκλογών που τελικώς δεν έγινε ποτέ.

 
Πάντως ώρες πριν την ανακοίνωση της επιτροπής την χώρα επισκέφτηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που μετά την τελική απόφαση, συνεχάρη τον νέο πρόεδρο και δήλωσε τη στήριξη του οργανισμού στη νέα κυβέρνηση.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε