Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Έκλεισε τα σύνορα και ζητάει τα… ρέστα από Μάλτα και Ε.Ε. η Ιταλία

Ιταλία Μάλτα πρόσφυγες
Φωτογραφία Reuters

Ο Ματέο Σαλβίνι ποτέ δεν έκρυψε τις (ακροδεξιές) απόψεις του για το μεταναστευτικό. Και η πολιτική του αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Την Κυριακή (10.06.2018) η Ιταλία έκλεισε τα θαλάσσια σύνορά της για το σκάφος Aquarius που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες. Και τώρα, ζητάει τα… ρέστα.

Μετά το “μπλόκο” στο σκάφος Aquarius που ανήκει σε ΜΚΟ που σώζει πρόσφυγες και μετανάστες, η Ιταλία ζήτησε από τη Μάλτα να… μπεί στη θέση της και να δεχτεί εκείνη το πλοίο. Και όταν δεν το έκανε, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιτέθηκε και στη Μάλτα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σκάφος μεταφέρει περισσότερους από 600 ανθρώπους που διασώθηκαν στ’ ανοιχτά της Μεσογείου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής στον Μαλτέζο ομόλογό του Ζοζέφ Μουσκάφ. Του ζήτησε να προσφέρει η Μάλτα ανθρωπιστική βοήθεια τους επιβάτες του Aquarius. Αλλά ο Μουσκάφ αρνήθηκε.

Τα έβαλε με τη Μάλτα και την Ευρώπη η Ιταλία

«Επιβεβαιώνεται η έλλειψη διάθεσης της Μάλτας, και κατά συνέπεια της Ευρώπης, να παρέμβει και να αναλάβει την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε ο Κόντε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μοσκάτ.

Μετά το μαλτέζικο όχι, η Ρώμη αποφάσισε να στείλει δυο ταχύπλοα με δυο γιατρούς, οι οποίοι θα εξετάσουν τους μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν στο Aquarius. Προς το παρόν, δεν προκύπτει να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε – Φωτογραφία Reuters

Από τον Καναδά όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής της G7, ο Κόντε εξέφρασε παράπονα πως η Ιταλία αντιμετωπίζει «σε απόλυτη μοναξιά, την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του μεταναστευτικού». Τάχθηκε «υπέρ της υιοθέτησης όλων των πρωτοβουλιών που μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά ως προς την μείωση των αναχωρήσεων των μεταναστών». Και ζήτησε να αλλάξει ριζικά ο κανονισμός του Δουβλίνου.

Μάλτα: Ενεργούμε με βάση το διεθνές δίκαιο

Η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε αρνήθηκε να υποδεχθεί, όπως απαίτησε η κυβέρνηση της Ιταλίας, το πλοίο που μισθώνει γαλλική ΜΚΟ “SOS Méditerranée”, το οποίο μεταφέρει πάνω από 600 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ είπε στον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας. «Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα.

Η ανακοίνωση – απαίτηση

Είχε προηγηθεί μια κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, αρμόδιων για τον έλεγχο των ιταλικών ακτών. Με αυτή, οι δυο υπουργοί απαιτούσαν από τη Μάλτα να κάνει ό,τι δεν θέλει να κάνει η Ιταλία.

Η μαλτέζικη κυβέρνηση, ανέφεραν οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση, «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και «για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση της Βαλέτας να υποδεχθεί το Aquarius προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό».

Αφήνουν στην τύχη τους 629 ψυχές ανάμεσά τους παιδιά και εγκυμονούσες

Το Aquarius της SOS Méditerranée περισυνέλεξε 629 μετανάστες κατά τη διάρκεια έξι χωριστών επιχειρήσεων στα ανοικτά της Λιβύης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Εκπρόσωπος των αρχών της Μάλτας όμως δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και υπόκειντο στον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης.

Το πλοίο έπλεε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μάλτας και της Σικελίας και περίμενε άδεια για να αποβιβάσει τους ανθρώπους που διέσωσε σε ένα λιμάνι.

Σύμφωνα με τη γαλλική ΜΚΟ, ανάμεσα στους διασωθέντες είναι 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά έγκυες.

Η απειλή του Σαλβίνι

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Σαλβίνι απείλησε, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια σε όλα τα πλοία που διασώζουν μετανάστες εάν η Μάλτα δεν υποδεχθεί το πλοίο της “Μεσόγειος SOS”.

Ο Σαλβίνι, είναι (εκτός από υπουργός Εσωτερικών) αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, ενός από τα κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση της Ιταλίας. «Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν. Η Γαλλία απωθεί ανθρώπους στα σύνορα. Η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook. «Από σήμερα, η Ιταλία επίσης αρχίζει να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης».

Η υπόθεση απειλεί να οδηγήσει σε ρήξη ανάμεσα στην Ιταλία και στη Μάλτα, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μεταξύ της Ρώμης και της ΕΕ.

Ο Σαλβίνι διατράνωνε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα φρενάρει τη ροή των μεταναστών προς τις ιταλικές ακτές. Πάνω από 600.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης από την Αφρική τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι, όμως οι διασώσεις αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες, κάτι που χαρακτηρίζεται η πρώτη πρόκληση της θητείας του αφεντικού της Λέγκας στην κυβέρνηση.

Καλοδεχούμενο στη Νάπολη το Aquarius

Ο Σαλβίνι δεν έχει δικαιοδοσία στα λιμάνια και δεν είναι σαφές εάν η στάση του θα ακολουθηθεί σε τοπικό επίπεδο. Ο δήμαρχος της Νάπολης, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον αρχηγό της Λέγκας, έκανε γνωστό ότι το Aquarius είναι καλοδεχούμενο. «Η Νάπολη είναι έτοιμη, χωρίς κεφάλαια, να σώσει ζωές», τόνισε ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής το 2018 στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την κεντρική Μεσόγειο. Ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο το 2017 υπολογίζεται ότι είχε φθάσει τους 2.853.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις