Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2023 στην Τουρκία: Ο σύμβουλος της Μεράλ Ακσενέρ στο newsit.gr

Εκλογές 2023 στην Τουρκία: Ο σύμβουλος της Μεράλ Ακσενέρ στο newsit.gr
Πηγή εικόνας youtube

Από βουλευτής του AKP και πρώην γιατρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εξορία και επιστροφή στην Τουρκία, στο πλευρό της Μεράλ Ακσενέρ, ως κορυφαίος σύμβουλος της. Ο Τουρχάν Τσομέζ (Turhan Çömez) ηγείται τις προεκλογικής εκστρατείας του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) εν όψει των εκλογών της 14ης Μαΐου 2023 στην Τουρκία και μιλά στο newsit.gr.

Το τελευταίο δεκαήμερο, η “λύκαινα” Μεράλ Ακσενέρ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τουρκική πολιτική σκηνή, καθώς έριξε τη… βόμβα της αποχώρησης της από το λεγόμενο “τραπέζι των έξι” της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας τα άλλα πέντε κόμματα ότι “δεν εκφράζουν τη λαϊκή θέληση” και πως η ίδια δέχεται bullying. Στη συνέχεια, όμως, επέστρεψε και μάλιστα πιο ισχυρή, αφού διεμήνυσε ότι θα δεχόταν την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπό τον όρο ότι θα είχε δίπλα του ως αντιπροέδρους, με διευρυμένες αρμοδιότητες, τους δημάρχους Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς.

«Ο Ερντογάν δεν έχει καμία ελπίδα»

«Ο Ερντογάν χάνει έδαφος. Προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα συμμαχία, για να αυξήσει τις πιθανότητες του να παραμείνει στην εξουσία, αλλά κατά την άποψη μου δεν έχει καμία ελπίδα», δηλώνει στο newsit.gr ο σύμβουλος της Μεράλ Ακσενέρ, Τουρχάν Τσομέζ, του οποίου η άλλοτε στενή σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας είχε άδοξο τέλος. 

Τα επικριτικά σχόλια του στον -τότε- υπουργό Οικονομικών, Κεμάλ Ουνακιτάν- τον οδήγησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2008 στην πειθαρχική επιτροπή του AKP, που τον απέβαλε με την αιτιολογία ότι “ταπείνωσε το κόμμα”. 

Την 1η Ιουλίου 2008, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Εργκένεκον (σ.σ. υποτιθέμενη μυστική, κοσμική και υπερεθνικιστική οργάνωση στην Τουρκία, με δεσμούς με τις στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, και οι μέτοχοι στην ομάδα αυτή έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία). Η σύλληψη του δεν ήταν δυνατή, καθώς εκείνο το διάστημα βρισκόταν στην Αγγλία για την ακαδημαϊκή του επιμόρφωση. Εκεί έκανε αίτηση για πολιτικό άσυλο, η οποία έγινε δεκτή. Το 2019 αθωώθηκε για την υπόθεση Εργκένεκον και επέστρεψε στην Τουρκία. 

«Ως ένας άνθρωπος που αναγκάστηκε να ζήσει στην εξορία για 12 χρόνια εξαιτίας του, θα κατέβω στις εκλογές ενάντια στο κόμμα του και θα κάνω ό,τι μπορώ για να κερδίσω», ξεκαθαρίζει ο Τουρχάν Τσομέζ, ο οποίος εντάχθηκε στο Καλό Κόμμα τον Οκτώβριο του 2022.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις