Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές Αλβανία: Η «φαγούρα» του επίδοξου Αλβανού πρωθυπουργού

Εκλογές Αλβανία: Η «φαγούρα» του επίδοξου Αλβανού πρωθυπουργού

Τρεις ημέρες πριν την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, φαίνεται πως και ο διάβολος έχει συμμαχήσει για την επανεκλογή του αμφισβητούμενου σε θέματα διαφάνειας πρωθυπουργού Έντυ Ράμα.

Ο  Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διάδοχος του Σαλί Μπερίσα, έχει γίνει βούκινο στα social media, όταν αφηρημένος σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση και όρθιος στεκόμενος με το μικρόφωνο στο ένα χέρι, να βάζει το άλλο χέρι του μέσα απ’ το παντελόνι του και να ξύνεται στα επίμαχα σημεία. 

Τον «πρόδωσε» η οπαδός του

Μάλιστα πρέπει να ήταν τέτοια η φαγούρα που έπιασε τον Μπάσα που νομίζοντας πως δεν τον βλέπουν, έκανε περιστροφή γύρω απ’ τον εαυτό του και γύρισε την πλάτη του στο κοινό. Όμως κάποια οπαδός του, «έπιασε» την επίμαχη εικόνα του με την κάμερα του κινητού της τηλεφώνου. 

 

Φόνος για την εξαγορά ψήφων

Την ώρα πάντως που η κυβέρνηση κάνει λόγο για «επαίσχυντη συμπεριφορά», στο Ελμπασάν ένοπλος υποστηρικτής του και πρώην αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων άνοιξε πυρ κατά αντιπάλων του, που όπως λέει κατελήφθησαν να εξαγοράσουν ψήφους για 50 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του 55χρονος άνδρας και να τραυματιστούν πολύ σοβαρά άλλοι δυο. Ο δράστης που υπήρξε σωματοφύλακας του Κασμέν Μπάρδι, που είναι το Νο2 στέλεχος στην ηγεσία του δημοκρατικού κόμματος, παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία. Πάντως, τα τελευταία καθήκοντα του δράστη ήταν ως σωματοφύλακας της Αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα. Θέση απ΄την οποία και παραιτήθηκε για να συστήσει την «ομάδα προστασίας ψήφου», όπως την αποκαλεί ο Μπάσα, που ήρθε αυτόκλητα να προστατέψει τους πολίτες απ’ την «εξαγορασμένη ψήφο» του Αλβανού πρωθυπουργού. Την ομάδα αυτοί απαρτίζουν κατά βάση πρώην αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Δράστης και θύμα [φωτο ora news]

Ορκισμένη παραστρατιωτική ομάδα

Και ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Κασμέν Μπάρδι, παραδέχτηκε ότι το κόμμα του έχει δημιουργήσει μια ένοπλη «παραστρατιωτική δομή», για την προστασία της ψηφοφορίας, μια δομή που δημιουργεί σημεία ελέγχου σε πόλεις και  ασκεί ελέγχους … Ο Αρμπέρ Παπλεκάϊ, που άνοιξε πυρ στο Ελμπασάν, είναι  μέρος αυτής της ένοπλης δομής, που αποτελείται κυρίως από το βόρειο τμήμα της χώρας –γενέτειρα του Μπερίσα-, ο οποίος και φιλοδοξεί να εκλεγεί με την σειρά του πρόεδρος της χώρας. Την ίδια ώρα ο ‘Εντυ Ράμα κάνει λόγο για μαχητές-καμικάζι που προσλήφθηκαν από το κόμμα που σκοπεύει να έρθει στην εξουσία.

Ο αστυνομικός Αρμπέρ Παπλεκάϊ, σε αστυνομική αποστολή στο Αφγανιστάν

Βασίλης Χήτος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις