Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκλογές ΗΠΑ: Χίλαρι… Γκορ! Πρώτη σε ποσοστά και ψήφους αλλά ηττημένη

Εκλογές ΗΠΑ: Χίλαρι… Γκορ! Πρώτη σε ποσοστά και ψήφους αλλά ηττημένη

Το παράλογο του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ κάνει και πάλι την εμφάνισή του για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια και την ήττα του Δημοκρατικού Αλ Γκορ από τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους. Όπως και τότε έτσι και τώρα, η υποψήφια των Δημοκρατικών πήρε περισσότερες ψήφους αλλά χάνει την εκλογή στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Χίλαρι Κλίντον, η υποψήφια των Δημοκρατικών, έχει λάβει 59.168.466 ψήφους και ποσοστό 47,6% ενώ ο αντίπαλός της έχει συγκεντρώσει 59.032.954 ψήφους και ποσοστό 47,5%.

Δηλαδή, η Κλίντον έχει 135,512 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό της. Αλλά πρόεδρος, δεν εκλέγεται. Αντίθετα, τον Λευκό Οίκο κερδίζει ο Τραμπ γιατί βγήκε νικητής σε πολιτείες κλειδιά, πήρε περισσότερους εκλέκτορες (276 έναντι 218 σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα), ξεπέρασε το όριο των 270 που απαιτούνταν και είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ!

Με βάσει το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, οι εκλέκτορες είναι εκείνοι που εκλέγονται άμεσα από το λαό και οι οποίοι με τη σειρά τους «βγάζουν» τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι εκλέκτορες είναι 538 και κατανέμονται στις πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όποιος κερδίσει μια πολιτεία, παίρνει όλους τους εκλέκτορες, με εξαίρεση τη Νεμπράσκα και το Μέιν, όπου ο αριθμός των εκλεκτόρων κατανέμεται αναλογικά.

Έτσι, αφού ο Τραμπ πήρε τις πολιτείες κλειδιά όπως πχ της Φλόριντα, της Βιρτζίνια, της Βόρειας Καρολίνας, του Γουαϊόμινγκ, συγκέντρωσε περισσότερους εκλέκτορες και αναδείχθηκε νικητής.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις εκλογές του 2000, όταν ο Δημοκρατικός Αλ Γκολ είχε μεν περισσότερες ψήφους (σχεδόν 500.000) περισσότερες από τον Ρεπουμπλικάνο Τζορζ Μπους αλλά έχασε τη Φλόριντα (εδώ σηκώνει μεγάλη κουβέντα για το τι έγινε τότε στη συγκεκριμένη πολιτεία, με τον Γκορ και πολλούς πολλούς άλλους να μιλούν ανοιχτά για νοθεία) και μαζί με την πολιτεία έχασε και τις εκλογές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε