Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές στη Γερμανία: Τα exit polls – Ισοπαλία CDU/CSU και SPD

Εκλογές στη Γερμανία
Φωτογραφία Reuters

Βγήκαν τα πρώτα exit polls για τις εκλογές στη Γερμανία

Τα exit polls που βγήκαν στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Το πρώτο δείχνει ισοπαλία του CDU/CSU (Χριστιανική Ένωση), κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, και του SPD, με 25%.

Αναλυτικά:

AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία): 11%
CDU/CSU (Χριστιανική Ένωση): 25%
DIE LINKE (Αριστερά): 5%
FDP (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες): 11% 
GRÜNE (Πράσινοι): 15%
SPD (Σοσιαλδημοκράτες): 25%
Άλλα κόμματα: 8%

Προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) έδωσε το ZDF. Σύμφωνα με το exit poll του καναλιού, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γκέοργκ Τιλ, από την Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα είχε ψηφίσει αυτοπροσώπως το 36,5% (το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 41,4%).

Ιδιαίτερη σημασία έχει το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο -ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Γερμανικές εκλογές: Τα σενάρια για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις