Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Εκλογές στη Βραζιλία: Βέβαιος ο Λούλα για την νίκη παρά την «προειδοποιητική» δημοσκόπηση

Εκλογές στη Βραζιλία: Βέβαιος ο Λούλα για την νίκη παρά την «προειδοποιητική» δημοσκόπηση

Ο Λούλα αναγνωρίσει ότι ο αντίπαλός του, ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, αυξάνει το ποσοστό του, ωστόσο προσέθεσε πως είναι «σίγουρος» ότι θα κερδίσει την 30ή Οκτωβρίου στο δεύτερο γύρο.

«Η δημοσκόπηση αυτή απλά μας προειδοποιεί», είπε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρίο, την επομένη της δημοσίευσης των ευρημάτων έρευνας του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha, που τον θέλει να προηγείται ως προς τις προθέσεις ψήφου μεν, αλλά ταυτόχρονα τον Μπολσονάρο να κερδίζει μια μονάδα και να ανεβαίνει στο 45%, κάτι που υπονοεί ότι μπορεί να τον έχει ισοφαρίσει (στο 47%), με δεδομένο ότι το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Ωστόσο «είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές», είπε ο Λούλα. «Μου φαίνεται αδύνατο να διαγράψει τη διαφορά σε μια εβδομάδα, παρά τα τρελά πράγματα που κάνει και τα ψέματα που λέει».

Πολύ προτού αρχίσει καν η επίσημη προεκλογική εκστρατεία, ο Λούλα φερόταν σταθερά να οδεύει σε εκλογική νίκη. Τον Μάιο, είχε προβάδισμα 21 εκατοστιαίων μονάδων επί του Μπολσονάρο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Νταταφόλια.

Όμως η διαφορά του από τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς αποδείχθηκε πως ήταν πολύ μικρότερη στον πρώτο γύρο, τη 2η Οκτωβρίου. Δεν ξεπέρασε τις 5 μονάδες, καθώς ο Μπολσονάρο εξασφάλισε 43% των ψήφων.

Ένα δεκαήμερο πριν από τον καθοριστικό δεύτερο γύρο, οι αντίπαλοι προσπαθούν πλέον να πείσουν τους αναποφάσιστους (1%) και όσους λένε πως θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο (4%).

«Δίνουμε μάχη για την λεγόμενη ψήφο της αποχής, για (σ.σ. να αλλάξουμε αποψη) σε όσους λένε ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, διότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ αμφίρροπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που καλούμαστε να πείσουμε είναι ολοένα πιο μικρός», είπε ο Λούλα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις