Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Εκλογές στην Ιταλία: Μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες θα ψηφίσει η Μελόνι – Ψήφισαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Εκλογές στην Ιταλία: Μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες θα ψηφίσει η Μελόνι – Ψήφισαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Εκλογές στην Ιταλία με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν φαβορί την Τζόρτζια Μελόνι και τον δεξιό συνασπισμό με Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στους μισούς δήμους της χώρας, στις 12 το μεσημέρι, τοπική ώρα, είχε ψηφίσει σχεδόν το 20%.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε για τις εκλογές στην Ιταλία: «Σήμερα μπορείς να συμβάλεις στο να γραφτεί ιστορία. Ας γράψουμε την ιστορία μαζί»!

Νωρίτερα, η Μελόνι ανέβαλε την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος λόγω παρουσίας μεγάλου αριθμού φωτογράφων και δημοσιογράφων, στο εκλογικό της τμήμα.

Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, αποφάσισε να προσέλθει στην κάλπη απόψε στις 10 ώρα Ιταλίας, δηλαδή 60′ λεπτά πριν λήξει η διορία. Αρχικά, είχε ανακοινώσει ότι θα ψήφιζε σε σχολείο της Ρώμης, σήμερα το πρωί στις 11 τοπική ώρα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η απόφασή της αυτή οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο τμήμα, είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

 

Εκλογές στην Ιταλία: Ψήφισε ο πρόεδρος Ματαρέλα και πολλοί ηγέτες των κομμάτων

Ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη γενέτειρα πόλη του, το Παλέρμο της Σικελίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο της πρωτεύουσας της Σικελίας, για να τον επευφημήσει.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ψήφισε στην λαϊκή συνοικία της Ρώμης Τεστάτσιο και στο εκλογικό του τμήμα έσφιξε τα χέρια υποστηρικτών του.

Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο «κεντρώο πόλο», ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Φλωρεντία και ο πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα στην Ρώμη. «Εμείς ψηφίσαμε, κάντε το και εσείς, όποια και αν είναι η πολιτική σας θέση. Η αβασίλευτη δημοκρατία στηρίζεται με την προσπάθεια όλων», έγραψε ο Ρέντσι στο Twitter.

O δε γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του Μιλάνου δήλωσε:

«Θα είναι μήνες δύσκολοι, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τους λογαριασμούς της ενέργειας, την αύξηση του κόστους ζωής και των καλοριφέρ. Εδώ και πολλές εβδομάδες, δουλεύομε, με τους ειδήμονες της Λέγκα, για να είμαστε έτοιμοι και με δυναμική παρουσία, στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Όσο περισσότεροι πολίτες ψηφίσουν, τόσο περισσότερη δύναμη θα έχει η νέα κυβέρνηση και το νέο κοινοβούλιο, για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις αυτές έκτακτης ανάγκης».

Εκλογές στην Ιταλία: Πόσοι έχουν ψηφίσει

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου εξωτερικών, στις 12 το μεσημέρι, στους μισούς δήμους της χώρας, για την ανανέωση της σύνθεσης της Βουλής είχε ψηφίσει το 18,39% των εχόντων δικαίωμα.

Στις προηγούμενες γενικές εκλογές, του 2018, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19,18%.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις