Κόσμος

Εκλογές στην Τουρκία: Νοθεία και επέμβαση των αρχών καταγγέλλει ο ΟΑΣΕ

Για... άνιση μάχη κάνει λόγο η διεθνής αποστολή των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στις Τουρκικές εκλογές.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ωστόσο αναφέρουν πως «παρόλο που δεν υπήρξαν ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι από τους υποψηφίους μπόρεσαν να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στο κοινό», στην έκθεση που παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Πάντως «την ημέρα των εκλογών οι διαδικασίες γενικά ακολουθήθηκαν, παρόλο που σημαντικά νομικά μέτρα συχνά παραλείφθηκαν στη διάρκεια της καταμέτρησης» των ψήφων, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ Ινάσιο Σάντσεθ Αμπόρ παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους το κείμενο της προκαταρκτικής έκθεσης.

Παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων

Έτσι ορισμένα ψηφοδέλτια δεν ήταν σφραγισμένα από τις αρμόδιες επιτροπές των εκλογικών τμημάτων και τα ψηφοδέλτια δεν καταγράφονταν συστηματικά όταν παραδίδονταν στα εκλογικά τμήματα, μια παρατυπία που χαρακτηρίζεται στην έκθεση «σοβαρή».

Επισημαίνοντας «περιορισμούς» στους οποίους υποβλήθηκαν ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές, στο κείμενο αναφέρεται πως «οι αρνητικές εκτιμήσεις (των παρατηρητών) συνδέονταν συχνά με την παρουσία μη εγκεκριμένου προσωπικού, συχνά αστυνομικών, που μερικές φορές επενέβαιναν στη διαδικασία».

Στην έκθεση του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογραμμίζονται οι άνισες συνθήκες της προεκλογικής εκστρατείας των διαφόρων κομμάτων, κυρίως όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, καθώς το κυβερνών κόμμα και ο απερχόμενος πρόεδρος είχαν «πιο ευνοϊκή» κάλυψη.

«Τα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία η δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν προσέφεραν στους ψηφοφόρους ισορροπημένες πληροφορίες για τους διάφορους υποψηφίους», σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην IAEA να επιθεωρήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Βανς
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε δηλώσει ότι οι Ιρανοί «δέχθηκαν να απευθύνουν πρόσκληση στους επιθεωρητές» της IAEA στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις
ιράν
Καταιγίδες και 29.074 κεραυνοί σάρωσαν τη Βρετανία - Προβλήματα σε τρένα την ώρα που πλησιάζει ιστορικός καύσωνας
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν δραματικά σήμερα, πριν φτάσουν στο αποκορύφωμά τους την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας ενδέχεται να πλησιάσουν τους 40 °C
λονδίνο κεραυνοί