Κόσμος

Εκλογές στην Τουρκία: Οι πρώτες λεπτομέρειες για τις 14 Μαΐου – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στις 14 Μαΐου, συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου (11.03.2023) το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. 

Η γειτονική χώρα μπήκε και επίσημα, σήμερα, σε προεκλογική περίοδο και -όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου- στις εκλογές στην Τουρκία θα συμμετάσχουν 36 κόμματα. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

Δεύτερος ο Ερντογάν και σε νέα δημοσκόπηση

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση, αυτή την φορά της εταιρείας Aksoy καταγράφει απώλειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ταυτόχρονα άνοδο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου σε 26 επαρχίες, σε δείγμα 1.537 ατόμων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 44,4% και ο Κιλιτσντάρογλου 55,6%.

Η Λαϊκή Συμμαχία συγκέντρωσε 38,2%, ενώ η Συμμαχία του Έθνους (σ.σ. αντιπολίτευση) πήρε προβάδισμα με 44,1%. 

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι, στις αρχές του 2018 εγκρίθηκε ο νέος εκλογικός νόμος που ευνοεί τις πολιτικές συμμαχίες. Βάσει αυτού, για τα κόμματα που συμμετείχαν ως μέρη συμμαχίας δεν ίσχυσε το εκλογικό όριο του 10% και άρα είχαν περισσότερες ευκαιρίες να κερδίσουν έδρες.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση της Λαϊκής Συμμαχίας με τα κόμματα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).
Η Συμμαχία του Έθνους είναι μια συμμαχία της αντιπολίτευσης που σχηματίστηκε την 1η Μαΐου 2018, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi).

Η πρόθεση ψήφου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ερντογάν κατέγραψε πτώση 3,5%, συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2022. 

* AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 31%

* CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 28,4%

* IYI Party (Καλό Κόμμα): 12%

* HDP: 10,3%

* MHP: 7,2%

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Τσουχτερή» αποζημίωση 400 εκατ. δολαρίων στο TikTok για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων παιδιών
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του TikTok το 2024 κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι επέτρεπε σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών να δημιουργούν λογαριασμούς χωρίς γονική συναίνεση
TikTok
Φονικό διπλό ρωσικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο στην Ουκρανία – 16 νεκροί, δύο παιδιά μεταξύ των αγνοουμένων
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το δεύτερο ρωσικό drone έπληξε το εμπορικό κέντρο μισή ώρα μετά το πρώτο, καταγγέλλοντας ότι επρόκειτο για σκόπιμη απόπειρα να στοχοθετηθούν τα σωστικά συνεργεία
Πολύνεκρη ρωσική επίθεση στο Κρίβι Ριχ