Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκλογές στην Τουρκία: Όλος ο τουρκικός Τύπος με μια ματιά

Εκλογές στην Τουρκία: Όλος ο τουρκικός Τύπος με μια ματιά

Στην επανεκλογή του πανίσχυρου πλέον προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο κιόλας γύρο των προεδρικών εκλογών που διενεργήθηκαν χθες, 24 Ιουνίου, αναφέρεται σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος.

Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα πανηγυρίζουν για τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν εκτός από ελάχιστα ΜΜΕ που ακόμα αντιστέκονται στον Σουλτάνο. Όπως η εφημερίδα Sözcü που επικρίνει τον Ερντογάν και θεωρείται ότι χάθηκε μια ευκαιρία για πολιτική αλλαγή. Γράφει η εφημερίδα:

Sözcü: ΠΑΛΙ ΧΑΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από το YSK, ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον εαυτό του ως πρόεδρο από τα αποτελέσματα που έδινε το Anadolu. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η αντιπολίτευση αποδέχτηκε τα αποτελέσματα. Στον κόσμο φώναξε “μην κάνετε προβοκάτσια” και είπε ότι θα συνεχίσει να παλεύει για την Δημοκρατία.

Hürriyet: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Φυσικά και πανηγυρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet. Γράφει: «Το AKP με 293 έδρες πήρε την πλειοψηφία στη Βουλή ο έτερος του ΜΗΡ πήρε 49 έδρες. Η συμμαχία του προέδρου στη Βουλή πήρε την πλειοψηφία. Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος πρόεδρος που εκλέχτηκε με το νέο σύστημα παίρνοντας το 52,4% των ψήφων. Στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα γράφει ακόμα στον υπέρτιτλο:  ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ και Αυτός που νίκησε είναι ο τουρκικός λαός.

Posta: ΝΙΚΗΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η τουρκική δημοκρατία εξέλεξε τον πρώτο της Πρόεδρο, γράφει η Posta. Στις 10 Αυγούστου 2014 ο λαός εξελεξε για πρώτη φορά πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ταγίπ Ερντογάν, χθες στις ιστορικές εκλογές πήρε το 52,4% των ψήφων και εξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Η συμμαχία του ΑΚΡ-ΜΗΡ πήρε 342 έδρες στη βουλή και κέρδισε την πλειοψηφία.

Vatan: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην 13η εκλογική αναμέτρηση του βγήκε νικητής. Κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και με το νέο σύστημα έγινε ο πρώτος πρόεδρος. Θα εκτελέσει τα καθήκοντά του για 5 χρόνια. Η συμμαχία του προέδρου πήρε την πλειοψηφία. Και στη Βουλή. Το ΑΚΡ έβγαλε 293 και το ΜΗΡ 49 έδρες στη βουλή.

Cumhuriyet: ΠΑΓΙΔΑ ΛΥΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ – ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΟΧΤΩ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Καθόλου ευχαριστημένη η Cumhuriyet. Τονίζει ότι υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και λογοκρισίας πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές.

Milliyet: ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ

Αποστασιοποιημένη όσο μπορεί η Milliyet. Η εφημερίδα γράφει ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν μαζί οι 13ες εκλογές για πρόεδρο και οι 27ες βουλευτικές πρόωρες εκλογές. Πέντε κόμματα στη βουλή. Πρώτος πρόεδρος ο Ερντογάν. Ιντζέ: Δέχομαι τη νίκη του. Μπαχτσελί: το ΜΗΡ έγινε το κόμμα ασφάλειας

Bir Gün: ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αιχμές για την εκλογική διαδικασία και από την Bir Gün. Αναφέρει ότι «Χωρίς να έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα η συμμαχία του προέδρου ανακοίνωσε τη νίκη της. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα έρχονταν από μια πηγή δημιούργησαν υποψίες».
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις