Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Εκλογές στην Τουρκία: Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης [pics, vids]

Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη: Μια απέραντη πόλη, γεμάτη όμορφες εικόνες, έντονες γεύσεις και μυρωδιές και διαφορετικούς ήχους. Μια πόλη, που ξυπνά όλες τις αισθήσεις.

Το NewsIt.gr που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τις εκλογές στην Τουρκία, έκανε μια περιήγηση σε δύο από τα πιο ξακουστά μέρη της, την πλατεία Ταξίμ και το Ορτάκιοϊ, και κατέγραψε εικόνες της καθημερινότητας.

Η περιήγηση άρχισε από την πλατεία Ταξίμ. Πρόκειται για το πιο κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, όπου -παραδόξως- δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει… εκλογές. Ούτε κιόσκια, ούτε σημαίες.

Στο κέντρο της, δεσπόζει το “μνημείο της Δημοκρατίας”, ένα μεγάλο τετράπλευρο θολωτό μνημείο με τον ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ, που ανεγέρθηκε το 1928, και τον παρουσιάζει αφενός να αναλαμβάνει την επίθεση κατά των Ελλήνων το 1922, (βόρεια πλευρά), αφετέρου να προκηρύσσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας το 1923 (νότια πλευρά).

Στη συνέχεια κατηφορήσαμε την λεωφόρο Ιστικλάλ, που έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα, γεμάτη με εμπορικά καταστήματα.

Χιλιάδες επισκέπτες την διασχίζουν καθημερινά και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτήν την περίοδο, οι Ευρωπαίοι τουρίστες που θα βρεθούν εκεί είναι εξαιρετικά τυχεροί. Κι αυτό, διότι με την “κατρακύλα” της τουρκικής λίρας, η Κωνσταντινούπολη είναι κάτι… παραπάνω από φθηνή! Μπλούζες με 2 ευρώ, παπούτσια με 10 ευρώ… και όλα αυτά, πολύ καλής ποιότητας!

Φυσικά, επειδή τα ψώνια… κουράζουν, υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις μια στάση οπουδήποτε, πάνω στην Ιστικλάλ, για ένα γρήγορο γεύμα ή για μπακλαβά! Όπως στον ρουχισμό, έτσι και στο φαγητό οι τιμές θα φανούν εξαιρετικά χαμηλές σε έναν Ευρωπαίο τουρίστα.

Ορτάκιοϊ όπως… Μοναστηράκι

To Ορτάκιοϊ ή καλούμενο από τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης Μεσαχώρα ή Μεσαχώριον είναι κοσμοπολίτικο προάστιο της Κωνσταντινούπολης, στην ευρωπαϊκή όχθη του κάτω Βοσπόρου, στα όρια της περιοχής Μπεσίκτας. Το τούρκικο όνομά της που μεταφράζεται Μεσοχώρι, οφείλεται στη θέση της ανάμεσα στο κάστρο Ρούμελι Χισάρ και του Κουρού Τσεσμέ, ή Ξηροκρήνης.

Παραλιακά υπάρχουν, πολλά εστιατόρια και καφετέριες, που προσφέρουν την ιδανική θέα για ποτό και φαγητό. Μπαίνοντας στα στενά του Ορτάκιοϊ, αντικρίζεις ένα αντίστοιχο… Μοναστηράκι. Μικρά μαγαζάκια παντού, με ό,τι μπορείς να φανταστείς, και φυσικά… πολύ φαγητό!

Παραδοσιακά εδέσματα, όπως η γεμιστή πατάτα αλλά και το πασίγνωστο κεμπάπ, “περιμένουν” ντόπιους και τουρίστες να τα απολαύσουν!

Φυσικά, από το “σκηνικό” δεν θα μπορούσε να λείπει και ο παραδοσιακός ναργιλές, με τα κάρβουνα να είναι πάντα στη… φωτιά.

Μια ευχή

Και για φινάλε… μια ευχή! Με 15 λίρες, το φαναράκι ανάβει και πετά ψηλά στον ουρανό, μεταφέροντας την ευχή αυτού που το αφήνει από τα χέρια του…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις