Κόσμος

Εκλογές στην Τσεχία: Αδιαμφισβήτητος νικητής ο Μπάμπις – Μεγάλη άνοδος της κεντροδεξιάς

Ο τσέχος μεγιστάνας Αντρέι Μπάμπις αναμένεται να εξασφαλίσει μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το κόμμα του, το ΑΝΟ (Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών), εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει το 30,74% των ψήφων και θα έχει προβάδισμα περίπου 20 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 77,65% των εκλογικών τμημάτων. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται κατά τα φαινόμενα το ακροδεξιό SPD με 11,7%.

Το ΑΝΟ θα γίνει το πρώτο κόμμα που θα σπάσει την πολυετή παράδοση διακυβέρνησης της χώρας από δύο παραδοσιακά κόμματα–της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς–υποδηλώνοντας μια αλλαγή στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο όπου η μεγάλη εισροή προσφύγων έχει προκαλέσει αύξηση της δημοτικότητας κομμάτων διαμαρτυρίας.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα που εκτιμάται ότι θα λάβουν το 7,2% πρόκειται να σημειώσουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά τους μετά τη ειρηνική διάσπαση της χώρας με τη Σλοβακία το 1993.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που ηγούνται της απερχόμενης τρικομματικής κυβέρνησης συμμαχίας, δεν θα ηγηθούν των συνομιλιών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έπειτα από το εκλογικό πλήγμα που υπέστησαν, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής του κόμματος Μίλαν Τσόβανετς στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Με βάση τις προβλέψεις, το κόμμα θα έρθει στην πέμπτη θέση με περίπου 7,3% των ψήφων.

“Προς το παρόν δεν θα ηγηθούμε των συνομιλιών, θα ήταν για γέλια με 8%”, δήλωσε ο Τσόβανετς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φινλανδία και Σουηδία σήκωσαν μαχητικά για να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροσκάφη που εντοπίστηκαν πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα
«Η Βαλτική Θάλασσα δεν ήταν ποτέ τόσο ευάλωτη όσο είναι τώρα, δεν ήταν ποτέ και περισσότερο προστατευμένη από ό,τι είναι τώρα», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός
Φινλανδικά F/A-18 Hornet και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη