Κόσμος

Εκλογές στο Μεξικό: Η Κλαούδια Σέινμπαουμ πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος της χώρας

Μέσα ενημέρωσης και το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα MORENA ανακοίνωσαν ότι η υποψήφια της παράταξης Κλαούδια Σέινμπαουμ επικράτησε στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή (02.06.2024) στο Μεξικό, λίγη ώρα αφού έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NMAS και την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας «El Financiero», η Κλαούδια Σέινμπαουμ σύμφωνα με τα exit polls θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα ορκιστεί πρόεδρος του Μεξικού.

Δεν δόθηκαν εκτιμήσεις για το εύρος της νίκης της. Ο επικεφαλής του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA), ο Μάριο Ντελγάδο, διαβεβαίωσε πάντως υποστηρικτές του κόμματος ότι η Κλαούδια Σέινμπαουμ κέρδισε με «πολύ μεγάλη» διαφορά. Δεν έδωσε ποσοστά.

Οι εκλογές αυτές, οι μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού, αμαυρώθηκαν από σωρεία δολοφονιών, που συνεχίστηκαν ακόμη και χθες, εν μέσω ψηφοφορίας, με δύο ανθρώπους να πέφτουν νεκροί σε εκλογικά τμήματα στην πολιτεία Πουέμπλα. Η βία είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η επόμενη αρχηγός του κράτους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα η επικράτησή της, η Κλαούδια Σέινμπαουμ θα διαδεχθεί τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ την 1η Οκτωβρίου για εξαετή θητεία στο κορυφαίο αξίωμα του Μεξικού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
16
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS