Σάββατο, 18 Μαΐ
21oC Αθήνα

Εκλογές τον Σεπτέμβριο στη Βολιβία – Πιέσεις καταγγέλλει η μεταβατική πρόεδρος

Εκλογές τον Σεπτέμβριο στη Βολιβία – Πιέσεις καταγγέλλει η μεταβατική πρόεδρος

Στις κάλπες θα οδηγηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου η Βολιβία για να εκλέξει τον άνθρωπο που θα διαδεχτεί τον Έβο Μοράλες στην ηγεσία της χώρας. Το σχετικό νόμο υπέγραψε ήδη η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες, καταγγέλλοντας όμως πιέσεις.

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Βολιβία θα γίνουν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με την Άνιες να υποστηρίζει ότι πιέστηκε να υπογράψει το νόμο με τον οποίο προκηρύσσονται οι εκλογές.

Click4more Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού – Απέραντο νεκροταφείο η Λατινική Αμερική

«Δέχθηκα πιέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών την 6η Σεπτεμβρίου, εν μέσω της πανδημίας», δηλωσε με εμφανή απογοήτευση η μεταβατική πρόεδρος, σε μήνυμά της βιντεοσκοπημένο εκ των προτέρων, διαβεβαιώνοντας πως σκοπός της δεν είναι να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία αναβάλλοντας τη διαδικασία.

Οι εκλογές, που αρχικά προβλεπόταν να διεξαχθούν την 3η Μαΐου, αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Πως έφτασαν σε συμφωνία για εκλογές στη Βολιβία

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν το κοινοβούλιο, το εκλογοδικείο (η εκλογική επιτροπή) και τα πολιτικά κόμματα που θα κατέβουν στις εκλογές όριζε ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί την 6η Σεπτεμβρίου. Όμως η Άνιες δίσταζε να υπογράψει τον νόμο για την προκήρυξή της, επιχειρηματολογώντας πως οι εκλογές ενδέχεται να συμπέσουν με την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα.

Η υπουργός Υγείας Έντι Ρόκα δήλωσε χθες στον Τύπο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ενδέχεται να φθάσει τα 130.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο, η χώρα κατέγραψε 1.000 νέα κρούσματα μόλυνσης, για πρώτη φορά αφότου εντοπίστηκε το πρώτο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη στη Βολιβία, που είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο, ο Λουίς Άρσε, ο υποψήφιος του κόμματος του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, προηγείται στην πρόθεση ψήφου με το 33,3%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις