Τετάρτη, 19 Ιουν.
34oC Αθήνα

Εκλογές Τουρκία: «Άνοιγμα» Ερντογάν σε ΗΠΑ, Ρωσία, και Δύση – «Δεν κρατάω κακία σε κανέναν ηγέτη»

Εκλογές Τουρκία: «Άνοιγμα» Ερντογάν σε ΗΠΑ, Ρωσία, και Δύση – «Δεν κρατάω κακία σε κανέναν ηγέτη»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

«Δεν έχω τσακωθεί και δεν κρατώ κακία σχεδόν για κανέναν ηγέτη του κόσμου», τονίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών της Τουρκίας, αναφερόμενος στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και κάνοντας «άνοιγμα» σε ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Δύση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται για τη νέα αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Τουρκίας, καθώς δεν κατάφερε να επανεκλεγεί για μισή μονάδα από τον πρώτο γύρο, και γι’ αυτό συνεχίζει το προεκλογικό του πρόγραμμα και αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα του.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στη συνέντευξή του ότι «εμείς δεν έχουμε σκοπό να προκαλούμε μια χώρα και να προσεγγίζουμε κάποια άλλη. Δηλαδή όπως έκανε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα που προκάλεσε τη Ρωσία. Εμείς μέχρι σήμερα ακολουθούσαμε μια πολιτική που έχει στόχο να αγκαλιαστούμε με όλες τις χώρες».

Ατασθαλίες σε πάνω από 7.000 κάλπες των τουρκικών εκλογών καταγγέλλει το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου

«Δηλαδή εγώ ως πρόεδρος της Τουρκίας δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ηγέτης στον κόσμο που είμαι τσακωμένος ή να του κρατώ κακία. Με όλους έχω κάνει συναντήσεις και από εδώ και πέρα θα συνεχίσω να κάνω. Αυτό είναι το συμφέρον της χώρας μου. Αν μια χώρα την βάλεις στην άκρη, τότε χάνεις», πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι το αεροπλανοφόρο Anadolu έφτασε σήμερα (17.5.2023) στην Κωνσταντινούπολη, αφού ο Ερντογάν έκανε πραγματικότητα την υπόσχεσή του ότι το νέο «καμάρι» του θα βρίσκεται στη Σμύρνη μέχρι τις εκλογές της 14ης Μαΐου. 

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αεροπλανοφόρο Anadolu θα συμμετάσχει στην αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος».

«Η νίκη ήρθε στις πλατείες»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά και στο βίντεο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την κουζίνα, στο οποίο ο πολιτικός του αντίπαλος κατήγγειλε τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «κατάλαβε πως χάνει και έφυγε από την κουζίνα και πήγε στο γραφείο».

«Αποδείχτηκε πως οι εκλογές δεν κερδίζονται με τον ψεύτικο άνεμο νίκης των social media, αντιθέτως η νίκη έρχεται από τις πλατείες, τις συγκεντρώσεις και στις κάλπες. Ο Κιλιτσντάρογλου ποτέ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της ήττας. Αντί να μιλήσει με τους συνεργάτες του, βγάζει την οργή του στο τραπέζι!», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Λέτε για το χτύπημα του χεριού στο τραπέζι. Ναι! Όταν φοβήθηκε ότι χάνει την καρέκλα του, έφυγε από την κουζίνα και πήγε στο γραφείο».

Το ερωτικό τραγούδι που έφερε… γούρι

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε στο Twitter βίντεο με ερωτικό τραγούδι της δεκαετίας του ’80 και έγραψε «Κωνσταντινούπολη, έρωτά μου!». Για πολλούς, είναι το αγαπημένο του τραγούδι, το οποίο του έφερε και γούρι στις εκλογές.

https://twitter.com/RTErdogan/status/1657390250799296517

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, οι στίχοι του τραγουδιού είναι οι εξής:

«H δική μας είναι μια ερωτική ιστορία, είναι σαν μια ασπρόμαυρη ταινία
Σαν τη φλόγα με το νερό, το τριαντάφυλλο και το αγκάθι,
Η ιστορία μας είναι σαν μια φλόγα.
H δική μας είναι μια ερωτική ιστορία, είναι σαν ασπρόμαυρη ταινία
Σαν τη φλόγα με το νερό, το τριαντάφυλλο και το αγκάθι,
Η ιστορία μας είναι σαν μια φλόγα.
Αυτά τα τριαντάφυλλα είναι για σένα,
Αυτή η καρδιά είναι δική μας
Εσύ μην λυπάσαι και μην κλαις
Να χαμογελάς για πάντα».

O Ιμάμογλου αναλαμβάνει την προεκλογική εκστρατεία του Κιλιτσντάρογλου

Όσον αφορά το αντίπαλο στρατόπεδο, ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε αυτές τις δύο εβδομάδες μέχρι τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαΐου.

«Απόψε κάναμε την πρώτη μας σύσκεψη για τις εκλογές της 28ης Μαΐου. Μαζί με τους συνεργάτες μας. Εδώ είναι το συντονιστικό εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης για τον υποψήφιο πρόεδρο μας», έγραψε στο Twitter ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ανεβάζοντας και το σχετικό βίντεο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις