Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές Τουρκία: Δεύτερος γύρος για Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές Τουρκία: Δεύτερος γύρος για Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα δώσουν τη δεύτερη και ακόμα μεγαλύτερη “μάχη” τους για την προεδρία της Τουρκίας στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν στις 28 Μαΐου 2023, καθώς ο “σουλτάνος” δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 50%, με το οποίο θα… καθάριζε από τον πρώτο γύρο.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,4 (ενσωμάτωση στο 96,5%), παραμένοντας… ζωντανός, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έφτασε το 44,9% και διατηρεί τις ελπίδες του για τη νίκη, που θα γράψει μία νέα σελίδα στην Ιστορία της χώρας. Ωστόσο, η αντιπολίτευση επιμένει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, καταγγέλλοντας  “αλλοιώσεις” και συνεχείς ενστάσεις.

Σε αντίθεση με το 2018, ο Ερντογάν “έχασε” την Κωνσταντινούπολη, όπως και την Άγκυρα με οριακή διαφορά. Να σημειωθεί ότι κέρδισε τις εκλογές το 2014 και το 2018 χωρίς να χρειαστεί δεύτερο γύρο (ποσοστό 51,79% το 2014 και 52,59% το 2018).

“Κλειδί” οι ψηφοφόροι του Ογάν

Σε απόλυτο ρυθμιστή του β’ γύρου των εκλογών στην Τουρκία έχει μετατραπεί ο Σινάν Ογάν, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 5%.

Ο Σινάν Ογάν κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το αν θα στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο: “Θα εξετάσω τις επιλογές”.

“Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Οι Τούρκοι εθνικιστές και οι κεμαλιστές είναι το κλειδί σε αυτές τις εκλογές. Όσοι μας επιτέθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την αποχώρηση του Ιντσέ από τις εκλογές με διάφορες πιέσεις, μας κατηγόρησαν άδικα και προσπάθησαν να μας λιντσάρουν, πρέπει να πάρουν πολλά μαθήματα από αυτή την πολιτική εικόνα. Κάθε αποτέλεσμα θα είναι καλό για το έθνος μας!”, έγραψε στο Twitter.

Πρόεδρος ως το 2028;

Ο πρόεδρος θεωρητικά δεν μπορεί να αναδειχθεί παρά για δυο πενταετείς θητείες.

Όμως ο Ερντογάν διεκδικεί τρίτη διότι δεν λαμβάνεται υπόψη η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2014, που έγινε όταν ακόμα το σύστημα ήταν κοινοβουλευτικό, έπειτα από τα 12 χρόνια που παρέμεινε στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, αν εκλεγεί, θα παραμείνει πρόεδρος ως το 2028.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που θέλει να αλλάξει ξανά το σύστημα από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό και να θεσπιστεί μια μόνο επταετής θητεία στην προεδρία, έχει υπονοήσει πως θα παραμείνει αρχηγός του κράτους μόνο για μια θητεία.

ΔΕΙΤΕ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ/ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις