Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές Τουρκία: Δημοσκόπηση δείχνει… θρίλερ για Ερντογάν και Βουλή

Ερντογάν Τουρκία εκλογές δημοσκόπηση
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Δυο εβδομάδες απομένουν πλέον για να στηθούν οι κάλπες στην Τουρκία. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 24 Ιουνίου και όσο περνούν οι μέρες το πολιτικό θερμόμετρο ανάμεσα στον Ερντογάν και τους αντιπάλους του, ανεβαίνει. Νέα δημοσκόπηση δείχνει πως το βράδυ των εκλογών η χώρα θα ζήσει το απόλυτο… θρίλερ!

Η νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές στην Τουρκία έρχεται από την εταιρία SONAR. Είναι η εταιρία που είχε προβλέψει τη νίκη του Ερντογάν και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση αυτή, ο Ερντογάν μπορεί να εκλεγεί με 53,7% στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Όμως βάζει… “φωτιά”στην βραδιά της 24ης Ιουνίου δίνοντας στην συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (σ.σ. του Ερντογάν), του Εθνικιστικού Κινήματος του Μπαχτσελί και του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλης Ενότητας, 48,3% για τις προεδρικές εκλογές. Το περιθώριο στατιστικoύ λάθους είναι από 0.99% έως και 1,81%.

Ανοιχτός ο δεύτερος γύρος με Ερντογάν – Ιντζέ

Η έρευνα προβλέπει μια βραδιά θρίλερ για το προεδρικό αξίωμα. Γιατί αφήνει μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Ερντογάν από την πρώτη Κυριακή, έστω και με ποσοστό οριακά πάνω από το 50%. Αλλά δεν αποκλείει υπάρξει δεύτερος γύρος, αυτή τη φορά ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Μουχαρρέμ Ιντζέ που εξακολουθεί να έχει ανοδικές τάσεις.

Η δημοσκόπηση έγινε σε 26 πόλεις με 3.000 συνεντεύξεις.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρρέμ Ιντζέ φτάνει στο (εντυπωσιακό για την πορεία του κόμματος του τις τελευταίες δεκαετίες), 31,4% στον πρώτο γύρο.

Τρέμε Κιλιτσντάρογλου

Αν ο Ιντζέ συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς ακόμη και να χάσει στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο, θα υπάρξει σοβαρό θέμα ηγεσίας στο κόμμα της αντιπολίτευσης. Γιατί ο υποψήφιός της θα έχει καταφέρει να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει το 30%μ ενώ η δυναμική του κόμματος πριν αναλάβει να κοντράρει τον Ερντογάν ήταν κάτω από το 24%!

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ – Φωτογραφία Reuters

Η ίδια δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την ισχνή πορεία της Μεράλ Άκσενερ που παρουσιάζεται να βρίσκεται στο 9,5% και το Κουρδικό Κόμμα να παλεύει για την εκπροσώπηση στην Βουλή αφού βρίσκεται κάτω από το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο, με ποσοστό 8,5 %.

Η αριθμητική υπεροχή στην Βουλή παραμένει αβέβαιη καθώς θα διαμορφωθεί ανάλογα με το αν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών του Ντεμιρτάς θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στην Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις