Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκλογές Τουρκία – Ερντογάν: Ο Κιλιτσντάρογλου δεν μπορεί να κερδίσει με τους τρομοκράτες

Εκλογές Τουρκία – Ερντογάν: Ο Κιλιτσντάρογλου δεν μπορεί να κερδίσει με τους τρομοκράτες

Στο CNN Turk και το Kanal D έδωσε την πρώτη συνέντευξη του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις εκλογές που έγιναν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου.

Με τον… αέρα του φαβορί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα “πυρά” κατά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. “Θεμέλιο της εκστρατείας μας ήταν η ειλικρίνεια. Ήμασταν πάντα ειλικρινείς. Δεν λέγαμε ψέματα. Ποτέ δεν υποτιμήσαμε τη σοφία του έθνους μας. H αντιπολίτευση πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων”, είπε χαρακτηριστικά, υπονοώντας την ανοιχτή στήριξη που έχει εκφράσει στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές από τον “σουλτάνο” για σχέσεις με το ΡΚΚ. 

“Ο λαός δεν ψηφίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Περιμένουμε από τον κ. Κιλιτσντάρογλου να κάνει τη χάρη στον εαυτό του και στο έθνος του και να ασκήσει καθαρή πολιτική. Η συμπεριφορά του CHP και του κ. Κεμάλ ήταν… κλασική. Δεν σταμάτησαν τις προσπάθειες τους να εξαπατήσουν το έθνος, ακόμα και το βράδυ των εκλογών. Δεν μπορούν να σταματήσουν να λένε ψέματα. Τους έχει γίνει συνήθεια. Αν και ήξεραν ότι ήμασταν μπροστά (σ.σ. στα αποτελέσματα), έλεγαν “είμαστε μπροστά, θα κερδίσουμε”. Και δεν κοκκινίζουν, όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια”. 

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα διατελέσει προσωρινός πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ως γηραιότερος βουλευτής.

Έχοντας διατηρήσει τα πολύ υψηλά ποσοστά του, στις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές (72% στο Καχραμάνμαρας, 69% στη Μαλάτια, 66% στο Αντιγιαμάν, 48% στο Χατάι), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι μέχρι τις 28 Μαΐου έχει σκοπό να κάνει συγκεντρώσεις με σεισμόπληκτους πολίτες, προκειμένου να τονώσει το ηθικό τους. “Φανταστείτε ότι απειλούν τις σεισμόπληκτες περιοχές. Είναι δυνατόν; Προσβάλλουν ανθρώπους που δεν τους ψήφισαν, ειδικά τους σεισμοπαθείς μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το βίντεο που ανήρτησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο Twitter με το μήνυμα “είμαστε εδώ”, ο Ερντογάν τόνισε ότι “εμένα δεν με αφορά. Πρέπει να ρωτήσετε τα μέλη του CHP. Δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για την ήττα. Θυμώνει αντί να πει μια λέξη στους συντρόφους του. Όταν φοβήθηκε μήπως χάσει τη θέση του, βγήκε από την κουζίνα και πήγε στο δωμάτιό του. Εκφοβίζει τους διαφωνούντες στο κόμμα”.

Στη συνέχεια, έκανε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, όπως έκαναν και στον πρώτο γύρο των εκλογών. “Το σύνθημα είναι “όλοι στην κάλπη για τη μεγάλη νίκη της Τουρκίας. Μην το αμελήσετε. Όλοι στην κάλπη”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις