Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές Τουρκία: Τσακωμός για την… τηλεόραση – “Μαύρο” στον Ιντζέ για χάρη του Ερντογάν

Ερντογάν Τουρκία εκλογές Ιντζέ

Τα έδωσαν… όλα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μουχαρέμ Ιντζέ στην τελευταία τους κούρσα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές στην Τουρκία. Και οι δυο μίλησαν στην Κωνσταντινούπολη, με την… τηλεόραση και τη συμπεριφορά των κρατικών ΜΜΕ να γίνεται ζήτημα… τιμής για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Αν ο Ερντογάν δεν καταφέρει (όπως ονειρεύεται) να κερδίσει την προεδρία από τον α’ γύρο, τότε (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) θα αναμετρηθεί στον β’ γύρο, στις 8 Ιουλίου, με τον Ιντζέ. Δεν είναι τυχαίο που και οι δυο, την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας, βρέθηκαν στην αντιπολίτευση. Όπως τυχαία δεν είναι και τα… (νέα) παράπονα του Ιντζέ για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τα κανάλια.

Κάποια από τα τουρκικά κανάλια μετέδιδαν ταυτόχρονα τις συγκεντρώσεις των δυο μονομάχων. Κάποια είχαν χωρίσει στα δυο την οθόνη. Υπήρξε όμως κι ένα που δεν έδειξε ούτε λεπτό εικόνες από τη συγκέντρωση του Ιντζέ! Και το κανάλι που δεν αφιέρωσε ούτε λεπτό στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης δεν ήταν άλλο από τη δημόσια τηλεόραση και το κανάλι TRT Haber. Το οποίο δεν «έκοψε» ούτε λεπτό για τον Ιντζέ. Το έκανε όμως για να δείξει που πήγαινε και τι έκανε ο Ερντογάν.

Και φυσικά αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης, το TRT έχει αφιερώσει 181 ώρες προγράμματος στον Ερντογάν και τους συμμάχους του. Αντίθετα, ο Ιντζέ και η αντιπολίτευση “έπαιξαν” μόλις 16 ώρες! «Υπάρχουν εδώ 5 εκατ. άνθρωποι (σ.σ. εκτίμηση των διοργανωτών) και η δημόσια τηλεόραση δεν δείχνει τίποτα» είπε ο Ιντζέ και ξεσήκωσε ακόμη περισσότερο το πλήθος.

Λίγα λεπτά αφού ξεκίνησε την ομιλία του, ο Ιντζέ δέχτηκε ένα… ραβασάκι, πάνω στη σκηνή, από έναν συνεργάτη του. Όπως είπε τον ενημέρωσαν πως μια από τις live μεταδόσεις της συγκέντρωσης (μέσω δορυφόρου) είχε “πέσει” και δεν έχασε την ευκαιρία να καταγγείλει σαμποτάζ από τον Ερντογάν!

Φωτογραφία Reuters

Ιντζέ: Ερντογάν, τελείωσες!

«Ερντογάν, φεύγεις! Για δυο λεπτά φέρσου σαν άντρας και φύγε σαν άντρας» είπε ο Ιντζέ. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Υποσχέθηκε πως με εκείνον πρόεδρο (σ.σ. μιλούσε σε τρίτο ενικό μάλιστα) η Τουρκία θα είναι μια άλλη χώρα.

Ο 54χρονος πρώην καθηγητής φυσικής παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της Τουρκίας, σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν. Μίλησε για το αδύναμο νόμισμα, τις αυξημένες τιμές των προϊόντων και το άλυτο ακόμη πρόβλημα των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. “Αν νικήσει ο Ερντογάν, ο πανικός στις αγορές σε επιστρέψει. Τα κινητά σας θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται. Αν κινήσει ο Ιντζέ η λίρα θα δυναμώσει, τα επιτόκια πέσουν.

Φωτογραφία Reuters

Αλλά, αν νικήσει ο Ιντζέ (…) θα έχουν κερδίσει 80 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κερδίσει η Τουρκία” είπε. Κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν για τις επόμενες 36 ώρες ώστε να διασφαλιστεί ότι η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.

“Αύριο θα έχουμε μια Τουρκία εντελώς διαφορετική. Αύριο, οι διακρίσεις θα τελειώσουν”, δεσμεύτηκε εξάλλου ο Ιντζέ, υποσχόμενος μεταξύ άλλων να ξαναρχίσει τη διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να καταργήσει το Passolig, μια ταυτότητα που είναι αναγκαία για να μπορεί κανείς να παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φιλάθλων.

Φωτογραφία Reuters

«Μουχαρέμ, είσαι άπειρος»

Στην απέναντι πλευρά του Βοσπόρου, ο Ερντογάν απέρριψε τους φόβους περί νοθείας, διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες. “Έχουμε λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις”, τόνισε. Και αυτό γιατί, όπως είπε, η Τουρκία είναι κράτος δικαίου!

Με βάση το νέο προεδρικό σύστημα ο νικητής των εκλογών θα αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες. “Θεού θέλοντος, η Τουρκία θα αρχίσει να πετάει μ’ αυτό το σύστημα… Μ’ αυτό το σύστημα θα πετύχουμε πράγματα που οι άλλοι ούτε καν φαντάζονται” είπε ο Ερντογάν στην πρώτη από τις πέντε ομιλίες του, στη συνοικία Εσενιούρτ της Κωνσταντινούπολης.

Φωτογραφία Reuters

Παρά το “ρεύμα” που φαίνεται ότι έχει τις τελευταίες ημέρες ο αντίπαλός του, ο 64χρονος Ερντογάν διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του ότι “Θεού θέλοντος, αύριο το βράδυ θα γιορτάζουν όλοι μαζί”.

Κυρίως, βέβαια, «χτύπησε» τον αντίπαλό του, αποκαλώντας τον ουσιαστικά «άπειρο». Μίλησε για την έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας του Ιντζέ. Κι ας είναι αυτός 16 χρόνια βουλευτής. “Το να είσαι καθηγητής φυσικής είναι ένα πράγμα, να διαχειρίζεσαι μια χώρα είναι άλλο. Το να είσαι πρόεδρος απαιτεί εμπειρία, απαιτεί γνώση της διεθνούς κοινότητας”, επισήμανε.

Θρίλερ στην Τουρκία

Αν και ο Ερντογάν εμφανίζεται ως απόλυτο φαβορί, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Επίσης, το κόμμα του, το AKP, μπορεί να χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Οι υποστηρικτές του εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι μόνο ο Ερντογάν μπορεί να εγγυηθεί την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. “Η σταθερότητα είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο, πιστεύω ότι αφού περάσουμε στο νέο σύστημα ορισμένες αποφάσεις θα λαμβάνονται πολύ πιο γρήγορα. Η οικονομία θα ισχυροποιηθεί”, δήλωσε ο Μεχμέτ Εντζίν, ένας 52χρονος έμπορος επίπλων που παρακολούθησε την πρώτη συγκέντρωση.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη. “Είμαστε υπέρ των δικαιωμάτων, του νόμου και της δικαιοσύνης. Τον στηρίζω (τον Ιντζέ) επειδή είναι ανεπιτήδευτος, έντιμος και φιλεύσπλαχνος” είπε μια οπαδός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Η χώρα μας χρειάζεται νέο αίμα, όπως τον Μουχαρέμ Ιντζέ, για αυτό βρίσκομαι εδώ”, είπε από την πλευρά της η 54χρονη Νουράι Ουγκουρλού που, όπως είπε, κατεβαίνει για πρώτη φορά σε προεκλογική συγκέντρωση γιατί ανησυχεί για την αύξηση του κόστους ζωής. “Η τιμή της πατάτας και των κρεμμυδιών εκτοξεύτηκε, πώς θα ζήσουμε σε μια τέτοια χώρα;” διερωτήθηκε.

Φωτογραφία Reuters

Εκτός του Ερντογάν και του Ιντζέ, άλλοι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία στις αυριανές εκλογές, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής του νέου κόμματος της εθνικιστικής δεξιά Iyi (“Καλό”) Μεράλ Ακσενέρ και ο φυλακισμένος Κούρδος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Bloomberg

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις