Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Εκλογές Τουρκία: «Βασανιστήρια» στον Ερντογάν – Τα εμπόδια για την επανεκλογή του και ο άσσος στο μανίκι της αντιπολίτευσης

Ερντογάν

Μια ανάλυση για την κατάσταση στην Τουρκία αλλά και όσα πρόκειται να γίνουν από εδώ και πέρα μέχρι την ημέρα των εκλογών αλλάζει τα δεδομένα για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αϊχάν Ακτάρ, γνωστός καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Μπιλγκί και αρθρογράφος, απάντησε σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ξαφνική αυτή στροφή του Πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος Πρόεδρος, ενώ ήταν κάθετα αντίθετος σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, χθες αιφνιδίασε και τους πιο υποψιασμένους στην Τουρκία.

«Με μια πρώτη ματιά μπορεί κανείς να πει ότι πίσω από την απόφαση πρόωρων εκλογών βρίσκονται οικονομικοί λόγοι. Η διολίσθηση της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες, το πάγωμα των επενδύσεων αλλά και η επιβράδυνση των αγορών έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη ανανέωσης της εμπιστοσύνης». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Δεν είναι μόνο η οικονομία από μόνη της να εξηγήσει την απόφαση αιφνιδιαστικών εκλογών.

«Πρόσφατα», εξηγεί, «είχε περάσει από την Βουλή τροποποίηση που επιτρέπει τις συμμαχίες κομμάτων στις εκλογές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό, έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ζητά την ακύρωσή του. Αν πράγματι το Συνταγματικό Δικαστήριο πάρει μια τέτοια απόφαση, τα πράγματα στις προεδρικές εκλογές δεν θα είναι και τόσο εύκολα για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Θα είναι δυσκολότερο να κερδίσει τις εκλογές χωρίς συμμαχία. Στην περίπτωση που δεν θα μπορεί να έχει τη συμμαχία με το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος μπορεί να καταστεί αδύνατη η εκλογή Ερντογάν. Κατά την άποψή μου και ένας από τους σημαντικούς λόγους που μπορεί να κρύβεται πίσω από την απόφαση αιφνιδιαστικών εκλογών είναι να οδηγηθούμε ταχύτατα σε αυτές και να καταστεί άνευ ουσίας μια απόφαση που θα πάρει το Συνταγματικό Δικαστήριο».

Τέλος, προσθέτει ο κ. Ακτάρ, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι μεταξύ των κομμάτων σχάσεις. Ειδικά των κομμάτων της αντιπολίτευσης: «Τελευταία υπήρχαν φήμες ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να προτάξουν ως υποψήφιο τον τέως Πρόεδρο Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Στην περίπτωση υλοποίησης ενός τέτοιου σεναρίου οι εκλογές θα ήταν δύσκολες για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Κατά την άποψή μου και αυτές οι φήμες μπορεί να έχουν σχέση με αυτή την απόφαση».

Ο κ. Ακτάρ, που ασχολείται σε άρθρα του και με τα ελληνοτουρκικά, απαντώντας σε ερώτηση για τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας τον τελευταίο καιρό εκτιμά πως δεν πιστεύει ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις