Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Εκλογές – Βρετανία: Η πιο κρίσιμη μάχη – “Άπιαστη” η αυτοδυναμία για τη Μέι

Εκλογές – Βρετανία: Η πιο κρίσιμη μάχη – “Άπιαστη” η αυτοδυναμία για τη Μέι

Στις 09:00 (ώρα Ελλάδας, 07:00 τοπική) ανοίγουν οι κάλπες στη Βρετανία για τις πιο κρίσιμες εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, κυρίως λόγω του Brexit. 40.000 εκλογικά τμήματα είναι έτοιμα και περιμένουν τους Βρετανούς. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική, μεσάνυχτα Ελλάδας).

Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο στις 02:00 ώρα Ελλάδας, με την πλειοψηφία των 650 εκλογικών κέντρων να έχουν καταμετρηθεί μεταξύ 05.00 και 08.00 της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας.

Η Μέι δεν θέλει απλά να κερδίσει, αλλά να ξεπεράσει κατά πολύ την πλειοψηφία των 12 βουλευτικών εδρών που είχε ο Συντηρητικός προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, όταν κέρδισε τις εκλογές το 2015. Μια μικρότερη μειοψηφία θα υπονομεύσει το κύρος της ενδοκομματικά καθώς και στις συνομιλίες για το Brexit, το οποίο επανέφερε στην προεκλογική ατζέντα.

Οι εκλογές διεξάγονται πρόωρα, μετά από αιφνίδια απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, που ανέλαβε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Η Μέι αποφάσισε να πάει σε εκλογές (παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της) γιατί τότε οι δημοσκοπήσεις της έδιναν αυτοδυναμία. Μετά τις δυο τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, σε Μάντσεστερ και Λονδίνο, οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού μάλλον “αποχαιρετούν” την αυτοδυναμία που θα τους έδινε τη δυνατότητα να περάσουν τους νόμους που θέλουν για το οριστικό διαζύγιο με την Ε.Ε.

Και δεν είναι μόνο ότι δύσκολα θα έχουν αυτοδυναμία οι Συντηρητικοί. Είναι πως χάνουν όλο και περισσότερο το προβάδισμα που είχαν έναντι των Εργατικών. Από τις σχεδόν 20 μονάδες που ήταν όταν ανακοινώθηκαν οι εκλογές, άρχισε να πέφτει συνεχώς και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Εργατικοί μείωσαν τη διαφορά τους στο μισό!

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar, που δημοσιεύτηκε μια μέρα πριν από τις εκλογές, το προβάδισμα του Συντηρητικού κόμματος έναντι του Εργατικού κόμματος μειώθηκε στο μισό, στις πέντε εκατοστιαίες μονάδες.

Το ποσοστό των Τόρις βρίσκεται στο 43%, παρέμεινε δηλαδή αμετάβλητο από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ιδίας εταιρίας, την 31η Μαΐου, όμως το ποσοστό των Εργατικών αυξήθηκε στο 38%, δηλαδή κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες.

«Από τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας είδαμε μια φυγή (των ψηφοφόρων) από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς στις ηλικίες κάτω των 30 ετών, αλλά και μεταξύ των προχωρημένων μεσηλίκων», διευκρίνισε η εταιρεία.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω Διαδικτύου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.159 ψηφοφόρων μεταξύ 1ης και 7ης Ιουνίου, δηλαδή τόσο πριν αλλά και αφού διαπράχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο την 3η Ιουνίου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Άλλες τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες έδειξαν επίσης προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών, το οποίο κυμάνθηκε μεταξύ των 8 και των 12 εκατοστιαίων μονάδων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε