Δευτέρα, 20 Μαΐ
24oC Αθήνα

Εκουαδόρ: Συνεργάτης του Ασάνζ εμπλέκεται σε επίθεση χάκερ κατά της χώρας!

Εκουαδόρ: Συνεργάτης του Ασάνζ εμπλέκεται σε επίθεση χάκερ κατά της χώρας!

Ένας Σουηδός, που συνελήφθη την Πέμπτη (11.04.2019) και τον οποίο οι αρχές του Κίτο περιγράφουν ως στενό συνεργάτη του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, κατηγορήθηκε σήμερα για… κυβερνοεπίθεση, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Εκουαδόρ.

Ο Όλα Μπίνι συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να μεταβεί στην Ιαπωνία, την ίδια ημέρα όπου ο Ασάνζ, από τον οποίο ο Ισημερινός ανακάλεσε το άσυλο που του είχε χορηγήσει, συνελήφθη στην πρεσβεία της χώρας αυτής στο Λονδίνο, καταφύγιο για εκείνον από το 2012.

Σε ένα δελτίο τύπου, η γενική εισαγγελία του Εκουαδόρ ανακοίνωσε ότι άσκησε διώξεις «σε βάρος ενός Σουηδού υπηκόου ηλικίας 36 ετών για τη φερόμενη συμμετοχή του στο έγκλημα της επίθεσης κατά της ακεραιότητας πληροφοριακών συστημάτων».

Δικαστής διέταξε «την προφυλάκισή του κατηγορουμένου και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του».

“Σχέδιο αποσταθεροποίησης του προέδρου”

Χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο επιβεβαίωσε, την Πέμπτη, ότι ένα πρόσωπο από το περιβάλλον του Ασάνζ εμπλέκεται σε ένα σχέδιο «αποσταθεροποίησης» του προέδρου Λενίν Μορένο και είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο.

Η ίδια μίλησε για «δύο Ρώσους χάκερ που ζουν επίσης στο Εκουαδόρ» και συνδέονται με «συστηματικές επιθέσεις» εναντίον της κυβέρνησης του Εκουαδόρ. Οι αρχές της χώρας, εντούτοις, δεν έκαναν γνωστό εάν πρόκειται για συνεργάτες του WikiLeaks.

Ο 47χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη την Πέμπτη στην πρεσβεία του Κίτο στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει από το 2012, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο έκδοσής του στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, εκείνη την εποχή, Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) του είχε χορηγήσει διπλωματικό άσυλο, όμως ο διάδοχός του Μορένο ήρε το άσυλο αλλά και την εθνικότητα που του είχε χορηγηθεί το 2017.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις