Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

“Έκρηξη” στο λαθρεμπόριο μασκών και αντισηπτικών λόγω κορονοϊού – Επικίνδυνα για την δημόσια υγεία

“Έκρηξη” στο λαθρεμπόριο μασκών και αντισηπτικών λόγω κορονοϊού – Επικίνδυνα για την δημόσια υγεία

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει αύξηση στο λαθρεμπόριο μασκών, αντισηπτικών και άλλων ιατρικών ειδών, κακής ποιότητας ή πλαστά που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Από προειδοποιεί ο ΟΗΕ ο οποίος κάνει λόγο για ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες θα επικεντρωθούν και στο λαθρεμπόριο εμβολίων κατά του κορονοϊού μόλις αυτά παραχθούν.

“Η υγεία και η ζωή απειλούνται από κακοποιούς που εκμεταλλεύονται την κρίση του κορονοϊού για να επωφεληθούν από την αγωνία του κόσμου και την αυξημένη ζήτηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων”, τονίζει η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, Γκάντα Ουόλι σε ανακοίνωσή της.

“Υπερεθνικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος εκμεταλλεύονται τα κενά στους εθνικούς κανονισμούς και στην επιτήρηση για να διανείμουν ιατρικά προϊόντα κατώτερης ποιότητας ή πλαστά”, πρόσθεσε.

Μια διεθνής επιχείρηση, που συντόνισε η Interpol σε 90 χώρες και είχε στόχο τις παράνομες πωλήσεις φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων στο διαδίκτυο, οδήγησε τον Μάρτιο σε 121 συλλήψεις στον κόσμο και στην κατάσχεση ελαττωματικών προστατευτικών μασκών και περισσότερων από 14 εκατομμυρίων δολαρίων (12 εκατομμύρια ευρώ).

Σε σύγκριση με παρόμοια επιχείρηση, που είχε γίνει το 2018, η Interpol διαπίστωσε αύξηση περίπου 18% στις κατασχέσεις μη εγκεκριμένων αντιιικών φαρμάκων και μια αύξηση άνω του 100% των κατασχέσεων μη εγκεκριμένης χλωροκίνης, ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου που χορηγείται σε ορισμένες χώρες σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις