Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Έξαλλος ο Βαυαρός πρωθυπουργός με τα “κορόνα πάρτι”: Αν δεν συμμορφωθείτε, θα επιβάλλω γενική απαγόρευση εξόδου

Βαυαρός πρωθυπουργός - κορονοϊός

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, πολύ σοβαρή», είπε ο Βαυαρός πρωθυπουργός. Ήδη απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στους κατοίκους των περιοχών Βουνζίντελ και Μίτερτάιχ, όπου παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους του κρατιδίου του να τηρούν τους κανόνες για την προφύλαξη από τον κοροναϊό, απηύθυνε σήμερα ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ, καθιστώντας σαφές ότι, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα αναγκαστεί να επιβάλει γενική απαγόρευση εξόδου.

«Εδώ πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου. Εάν είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι δεν περιορίζονται οικειοθελώς, τότε δεν μένει άλλο εργαλείο από την γενική απαγόρευση. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους», δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός, μιλώντας στο τοπικό Κοινοβούλιο στο Μόναχο, με ευθεία αναφορά στα περιστατικά συγκεντρώσεων – των λεγόμενων «κορόνα-πάρτι» – στο πάρκο της πόλης ή στις όχθες του ποταμού Ίζαρ και της λίμνης Τέγκερνζε, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Βαυαρία, το πρώτο γερμανικό κρατίδιο που «χτυπήθηκε» από τον COVID-19, έχουν διαπιστωθεί 2282 κρούσματα, ενώ δέκα άτομα έχουν υποκύψει από επιπλοκές του ιού. Τα κρούσματα θα αυξάνονται καθημερινά, τόνισε ο βαυαρός πρωθυπουργός. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, πολύ σοβαρή», είπε χαρακτηριστικά. Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει ήδη επιβληθεί στους κατοίκους των περιοχών Βουνζίντελ και Μίτερτάιχ, όπου παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ο Μάρκους Σέντερ τόνισε ότι η Γερμανία χρειάζεται ένα μεγάλο «πακέτο βοήθειας» ύψους τουλάχιστον 100-150 δισεκατομμυρίων ευρώ – όχι μόνο δάνεια με εγγυήσεις, αλλά και άμεση βοήθεια προς τις επιχειρήσεις. Η Βαυαρία θα διαθέσει 10 δισεκατομμύρια για αυτόν τον σκοπό, καθώς «το θέμα είναι η ρευστότητα», εξήγησε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου. «Καταβάλλουμε άμεσα και απευθείας οικονομική βοήθεια στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. Και κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Διευκρινίζω, δεν πρόκειται για δάνεια», τόνισε.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η Βαυαρία θα ξεκινήσει την δική της παραγωγή χειρουργικών μασκών. «Όλος ο κόσμος παραγγέλνει και κανείς δεν παραδίδει, λόγω και των προβλημάτων στα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρκους Σέντερ και πρόσθεσε ότι αύριο θα παραδοθούν στην Βαυαρία από την ομοσπονδία περίπου 800.000 μάσκες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις