Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Έξυπνο μπουφάν για ποδηλατιστές – Καθοδηγεί τους αναβάτες και προειδοποιεί τους άλλους οδηγούς

Έξυπνο μπουφάν για ποδηλατιστές – Καθοδηγεί τους αναβάτες και προειδοποιεί τους άλλους οδηγούς
φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φανατικοί ποδηλατιστές της Ford Βρετανίας κατασκεύασαν ένα μοναδικό ρούχο που επιτρέπει στους αναβάτες να κινηθούν ευκολότερα και ασφαλέστερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κυκλοφορία με ποδήλατο σε πολυσύχναστους δρόμους εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά όταν ο ποδηλάτης προσπαθεί να δει τη διαδρομή στο χάρτη του κινητού του ή του GPS. Έτσι, μια ομάδα οπαδών του ποδηλάτου στην Ford δημιούργησαν ένα έξυπνο μπουφάν. Αφενός διευκολύνει τους αναβάτες να φτάσουν συντομότερα στον προορισμό τους και αφετέρου ειδοποιεί τους άλλους την παρουσία και τις προθέσεις τους μέσω εφαρμογής στο κινητό.

Το μαγικό αυτό ρούχο διαθέτει μανίκια που ανάβουν, υποδεικνύοντας πότε ο αναβάτης σκοπεύει να κατευθυνθεί δεξιά ή αριστερά. Ακόμα, όταν αυτό είναι συνδεδεμένο σε smartphone, η εφαρμογή δημιουργεί μικροδονήσεις στο αντίστοιχο μανίκι, ώστε ο ποδηλατιστής να γνωρίζει προς τα πού να κατευθυνθεί και σε ποιες διαδρομές να κινηθεί, αποφεύγοντας το μποτιλιάρισμα και τις διασταυρώσεις.

Ωστόσο με το “έξυπνο” μπουφάν δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο για να κοιτάξουν την οθόνη του smartphone, αφού ακουστικές και απτικές αλληλεπιδράσεις επιτρέπουν στους αναβάτες να απαντήσουν κλήσεις, να διαβάσουν μηνύματα και να επαναλάβουν οδηγίες πλοήγησης. Επίσης, το μπουφάν διαθέτει ενσωματωμένο φως που αναβοσβήνει κατά το φρενάρισμα.

Έξυπνο μπουφάν και άσε το γιωταχί στην άκρη

Η φιλοσοφία του έξυπνου μπουφάν εντάσσεται στην καμπάνια της Ford “Share The Road”, η οποία στοχεύει στην καλλιέργεια αρμονίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ οδηγών και ποδηλατών. Στην Μεγάλη Βρετανία η παρουσίασή του συμπίπτει με τις εκδηλώσεις Bike Week UK και London Tech Week 2018 όπου ποδήλατο και τεχνολογία παίρνουν κεντρική θέση.

Το μαγικό ρούχο υπογραμμίζει την συλλογική προσέγγιση της Ford στην καινοτομία αφού αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Lumo, εξειδικευμένη σε ποδηλατικά ρούχα, και την Tome, ειδική σε λογισμικό πλοήγησης. Προς το παρόν το έξυπνο μπουφάν παραμένει σε στάδιο πρωτοτύπου. Ωστόσο, η Ford έχει ήδη καταθέσει την ευρεσιτεχνία, ώστε μελλοντικά είτε να εξελιχθεί περαιτέρω είτε να παραχωρηθεί σε άλλους μαζί με την συνοδευτική εφαρμογή και την τεχνογνωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ & Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις