Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ για τα δραματικά γεγονότα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία

Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ για τα δραματικά γεγονότα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία

Καταφατικά απάντησαν οι Βρυξέλλες στο αίτημα της Αθήνας για έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τη κατάσταση στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, τα οποία αποτελούν και εξωτερικά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Κυριακής (01.03.2020), κατόπιν αιτήματος του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την επόμενη εβδομάδα – κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή (06.03.2020).

Στο επίκεντρο οι δραματικές εξελίξεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία στέλνει αδιάκριτα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Click4more: Νέα επεισόδια στον Έβρο – Τραυματίστηκε αστυνομικός

Ο Ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει ότι “οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης” που είναι σε εξέλιξη, υπογράμμισε.

Μπορέλ: Στην ατζέντα και η Ιντλίμπ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις εντός και γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας συνιστούν “σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα”.

Clik4more: Μυτιλήνη – Με αστυνομική προστασία οι μετανάστες και πρόσφυγες μετά τα επεισόδια

“Προκαλούν ανείπωτα ανθρωπιστικά δεινά στον πληθυσμό και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή και πέραν αυτής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει αυτή τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μόνο “πολιτική λύση” στην κρίση της Συρίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις