Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκτροχιασμός τρένου με τρεις νεκρούς στην Ουάσινγκτον [pics, vids]

εκτροχιασμός τρένο Ουάσινγκτον

Τρεις νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες αφήνει πίσω του ο εκτροχιασμός τρένου που σημειώθηκε τη Δευτέρα (18.12.2017) στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Ο εκτροχιασμός σημειώθηκε το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) της Δευτέρας. Το επιβατικό τρένο έφυγε από τις γραμμές και το μισό έπεσε σε αυτοκινητόδρομο της πολιτείας της Ουάσινγκτον, τραυματίζονταν πολλούς οδηγούς. Ο απολογισμός, μέχρι στιγμής, είναι τρεις νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες.

Στο τρένο επέβαιναν 77 άνθρωποι τη στιγμή της τραγωδίας. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και οδηγοί που τη στιγμή του δυστυχήματος κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο. Πολλοί από τους 100 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι εικόνες από το σημείο συγκλονίζουν: τα μια από τα βαγόνια του τρένου “κρέμονται” από τη γέφυρα.

Εκτελούσε το δρομολόγιο 501 από το Σιάτλ στο Πόρτλαντ, χρησιμοποιώντας νέες σιδηροτροχιές για πρώτη φορά. Αυτό δήλωσε η Μπρουκ Μπόβα, εκπρόσωπος της πολιτειακής αστυνομίας της Ουάσινγκτον.

https://youtu.be/gGzM5mF6CDo

Η αμαξοστοιχία 501, που εκτελούσε το δρομολόγιο Σιάτλ- Πόρτλαντ, εκτροχιάστηκε γύρω στις 07.40 τοπική ώρα (17.40 ώρα Ελλάδας) καθώς περνούσε από μια γέφυρα πάνω από τον αυτοκινητόδρομο I5.

Χάρτης Daily Mail

Πως συνέβη ο εκτροχιασμός – Τα σενάρια

Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία είναι, για την ώρα δυο.

Είτε το τρένο εκτροχιάστηκε εξαιτίας αντικειμένου που βρέθηκε πάνω στις γραμμές, είτε ο μηχανοδηγός είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα σε σημείο που δεν έπρεπε.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περίπου 400 μέτρα πριν από τη στροφή όπου σημειώθηκε ο εκτροχιασμός, η ταχύτητα του τρένου ήταν 130 χλμ/ώρα. Ενώ το όριο στο συγκεκριμένο σημείο ήταν 48 χλμ/ώρα.

Μάλιστα, μιλώντας στο CNN ο πρόεδρος της εταιρίας σιδηροδρόμων Amtrak παραδέχτηκε ότι δεν είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα που “φρενάρει” το τρένο όταν αναπτύσσει υπερβολική ταχύτητα.

13 από τα 14 βαγόνια του συρμού εκτροχιάστηκαν. Ένα από αυτά έπεσε στον αυτοκινητόδρομο, χτυπώντας πέντε αυτοκίνητα και δυο ημιφορτηγά. Πολλοί οδηγοί τραυματίστηκαν αλλά κανείς τους δεν είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Οι μαρτυρίες: «Ο κόσμος ούρλιαζε»

«Είχαμε μόλις διέλθει από την πόλη Ντίποντ και πιστεύω ότι ετοιμαζόμασταν να περάσουμε από μια στροφή» περιέγραψε ο Κρις Κάρνες στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KIRO-TV.

«Ξαφνικά ακούσαμε έναν οξύ ήχο, νιώσαμε ότι πέφταμε από έναν λόφο. Κατόπιν πεταχτήκαμε από τις θέσεις μας, τα παράθυρα έσπασαν, τα πάντα ακινητοποιήθηκαν, νερό έτρεχε από το τρένο και ο κόσμος ούρλιαζε».

«Οι ράγες στο σιδηροδρομικό δίκτυο είχαν εκσυγχρονιστεί για να μπορούν να υποστηρίξουν τις μεγάλες ταχύτητες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το δυστύχημα συνέβη σε απόσταση περίπου 21 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας της πολιτείας και στην ίδια απόσταση από το νότιο τμήμα της στρατιωτικής βάσης McChord.

«Βρισκόμαστε ακριβώς νότια της στρατιωτικής βάσης» περιέγραψε στο CNN ένας οδηγός που βρισκόταν στον δρόμο όταν συνέβη το δυστύχημα. «Πολλοί βγήκαν από τα οχήματά τους και έσπευσαν να βοηθήσουν» εξήγησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις