Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ελ Τσάπο: Ανοίγουν στόματα στην δίκη του βαρόνου του καρτέλ του Μεξικού

Ελ Τσάπο: Ανοίγουν στόματα στην δίκη του βαρόνου του καρτέλ του Μεξικού

Η ζωή του έχει γίνει σήριαλ και ταινίες. Στη χώρα του άλλοι τον θεωρούν σωτήρα και άλλοι τον χειρότερο εγκληματία. Ο βαρόνος του καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, ο Χοακίν – Ελ Τσάπο – Γκουζμάν, πλέον δεν είναι πρωταγωνιστής σήριαλ αλλά της ίδιας του της δίκης που είναι σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη.

Ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες ο Άλεξ Σιφουέντες ο οποίος και αυτοχαρακτηρίζεται το δεξί και το αριστερό χέρι του Ελ Τσάπο, μίλησε για τα χρόνια που το αφεντικό του κρυβόταν στο “χρυσό τρίγωνο” της Σιναλόα.

Ο Joaquin “El Chapo” Guzman, για άλλους είναι θρύλος και για άλλους ένας αδίστακτος βαρόνος ίσως του πιο σκληρού καρτέλ ναρκωτικών. Ο Ελ Τσάπο απέδρασε το 2001 από τις φυλακές στο Μεξικό μέσα σε ένα καροτσάκι για τα άπλυτα και για 13 χρόνια κρυβόταν από τις αρχές στα βουνά του βορειοδυτικού Μεξικού.

Ο Σιφουέντες περιέγραψε στο δικαστήριο πως πέρασε τουλάχιστον 2 χρόνια στα βουνά με τον Τσάπο. Το πιο σημαντικό, είπε είναι η ασφάλεια. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Βάζοντας το χέρι του στο στήθος ο Σιφουέντες άρχισε να αφηγείται τις λεπτομέρειες της συμβίωσης με τον Τσάπο και πως ξεγλιστρούσαν από τις αρχές.
Ο Σιφουέντες συνελήφθη το 2013 στο Μεξικό και αργότερα εκδόθηκε στις ΗΠΑ όπου δήλωσε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών και έτοιμος να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση. Κατέθεσε στο δικαστήριο φορώντας στολή των φυλακών, ενώ ο Ελ Τσάπο φορούσε κοστούμι. Μάλιστα αστειεύτηκε λέγοντας: «Είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω να φοράει κοστούμι» και όλοι έβαλαν τα γέλια ανάμεσά τους και η σύζυγος του Εμμα Κορονέλ. Όπως είπε τα δυο χρόνια που ήταν μαζί στα βουνά ο Ελ Τσάπο φορούσε στολή παραλλαγής και είχε πάντα μαζί του εκτοξευτή χειροβομβίδων αλλά και το όπλο του που ήταν διακοσμημένο με διαμάντια και τα αρχικά του.
Το όπλο με τα αρχικά του Ελ Τσάπο
Ο Ελ Τσάπο, είχε τουλάχιστον 7 σπίτια στα βουνά της Σιναλόα που χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετα. Ήταν σπίτια που δεν σου γέμιζαν το μάτι για να μην τραβούν την προσοχή του στρατού που έψαχνε παντού τον βαρόνο των ναρκωτικών. Ωστόσο, στο εσωτερικό είχαν διπλά τζάμια, γεννήτριες, τηλεοράσεις plasma και όλο τον εξοπλισμό που έχει ένα σπίτι. Υπήρχε πάντα υπηρετικό προσωπικό. Όταν δεν τον πλησίαζε ο στρατός ξυπνούσε το μεσημέρι χαλαρά. Στην συνέχεια, έκανε τα τηλεφωνήματά του με ατελείωτες βόλτες στο δάσος.
Η σύζυγος του Ελ Τσάπο, Έμμα Κορονέλ
Τα ποσά που ξόδευαν ήταν ιλιγγιώδη. Στον ίδιο έδιναν από 150.000 έως 200.000 δολάρια το μήνα για τα τρέχοντα έξοδα και για προμήθειες αλλά και για να πληρώνει το προσωπικό που ήταν στην άμεση δούλεψη του Τσάπο. Μόνο οι φρουροί πληρώνονταν 2.000 δολάρια κάθε 20 μέρες. Δεν τον ένοιαζε το ρίσκο που έπαιρνε κάθε φορά που ήθελε να επικοινωνήσει με την γυναίκα του. Για παράδειγμα τα γραπτά μηνύματα ανάμεσα στο ζευγάρι ήταν άπειρα. Μάλιστα ο Ελ Τσάπο ζητούσε συνέχεια από την σύζυγό του να του φτιάχνει εντσιλάδας (παραδοσιακό μεξικάνικο πιάτο).
Τον ένοιαζε τι έλεγε ο κόσμος για εκείνον και είχε προσλάβει ειδικούς προγραμματιστές και τεχνικούς άλλων ειδικοτήτων για να παρακολουθούν τις συνομιλίες των αντιπάλων του αλλά και να του μεταφέρουν όσα λέγονταν και γράφονταν για τον ίδιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις