Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ελεύθερος να γυρίσει τη Βολιβία ο Έβο Μοράλες – Ακυρώθηκε το ένταλμα σύλληψης

Ελεύθερος να γυρίσει τη Βολιβία ο Έβο Μοράλες – Ακυρώθηκε το ένταλμα σύλληψης

Οι εκλογές στη Βολιβία «έβγαλαν» νικητή από τον πρώτο γύρο έναν πρώην συνεργάτη του Έβο Μοράλες. Και αφού πέρασαν σχεδόν μια εβδομάδα, δικαστής ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου της χώρας, ο οποίος έχει αυτό-εξοριστεί.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψει στη Βολιβία ο Έβο Μοράλες, χωρίς καν τον κίνδυνο να συλληφθεί.

Βολιβιανοί εισαγγελείς είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου της χώρας τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας τον Έβο Μοράλες για ανταρσία και τρομοκρατία, έπειτα από καταγγελίες στελεχών της μεταβατικής κυβέρνησης πως υποκινούσε πολιτικές ταραχές μετά την παραίτηση και τη φυγή του στο εξωτερικό.

Click4more Βολιβία: Νικητής και επίσημα ο σοσιαλιστής Λουίς Άρτσε

Η έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση παραμένει σε εξέλιξη, σύμφωνα με εισαγγελείς. Οι εισαγγελικές αρχές σχεδιάζουν να κλητεύσουν τον σοσιαλιστή πολιτικό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Η ακύρωση του εντάλματος ανοίγει ένα παράθυρο ώστε ο Μοράλες να επιστρέψει στη Βολιβία έπειτα από έναν χρόνο και πλέον που ζει στην εξορία. Μετά την παραίτησή του, υπό την πίεση του στρατού, την κυβέρνηση ανέλαβε μεταβατική κυβέρνηση υπό την Τζανίνε Άνιες, δεξιά πρώην γερουσιαστής.

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα που ίδρυσε ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία της Βολιβίας, κατήγαγε σαρωτική εκλογική νίκη αυτόν τον μήνα, με τον υποψήφιό του Λουίς Άρτσε να εκλέγεται στο κορυφαίο αξίωμα από τον πρώτο γύρο.

Ο Άρτσε υπήρξε υπουργός Οικονομίας του Μοράλες και στενός του συνεργάτης.

Ο Έβο Μοράλες ταξίδεψε την Παρασκευή στη Βενεζουέλα, αφού πέρασε μήνες στην Αργεντινή, σύμφωνα με το αργεντίνικο πρακτορείο ειδήσεων TELAM. Αν και εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην πατρίδα του, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε.

Παραμένει πρόεδρος του MAS, όμως ο Άρτσε δήλωσε μετά την εκλογική του νίκη πως δεν σκοπεύει να του αναθέσει ρόλο στην κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις