Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ελλάς – Γαλλία… διαστημική συμμαχία! Στην Τουλούζη 50μελής ελληνική αποστολή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ένα ακόμη βήμα για τη δικτύωση της ελληνικής και της πολύ πιο εξελιγμένης γαλλικής διαστημικής βιομηχανίας έγινε με την επιτυχημένη 50μελή ελληνική αποστολή, που πραγματοποιήθηκε στην Τουλούζη στις αρχές Οκτωβρίου. Ενισχύθηκαν, έτσι, οι υπάρχουσες διμερείς συνεργασίες και τέθηκαν οι βάσεις για το σχηματισμό κοινοπραξιών με στόχο την υλοποίηση νέων διαστημικών αποστολών και έργων.

Η Τουλούζη είναι η κύρια έδρα της γαλλικής διαστημικής βιομηχανίας, καθώς και του 50% της συνολικής ευρωπαϊκής δραστηριότητας στο Διάστημα. Συνολικά 41 επιχειρήσεις και ερευνητικοί φορείς από την Ελλάδα και τη Γαλλία παρουσίασαν τις δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντα, τις προθέσεις και τις δυνατότητες συνεργασίας τους και ήλθαν σε άμεση επαφή μεταξύ τους μέσω της πραγματοποίησης 130 διμερών συναντήσεων.

Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο της υφιστάμενης διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του Διαστήματος, συνεργασία η οποία ήδη έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά και των νέων ευκαιριών συνεργασίας που δημιουργούνται, όπως η σχεδιαζόμενη αποστολή JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Δία, καθώς και το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Διάστημα (Horizon 2020) για τα έτη 2016-2017.

Κύριοι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (Centre National d’Etudes Spatiales/CNES) και η ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), οι δημόσιοι φορείς χάραξης της διαστημικής πολιτικής των δύο χωρών. Συνδιοργανωτές ήταν το Aerospace Valley Cluster, o πιο σημαντικός συνεργατικός σχηματισμός αεροδιαστημικής της Ευρώπης με 807 μέλη, και το ταχέως αναπτυσσόμενο ελληνικό διαστημικό si-Cluster με 50 μέλη. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του CNES στην Τουλούζη.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι οι νέες διαστημικές πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με το Διάστημα, πολιτική ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα. Οι επί κεφαλής του CNES Jean-Yves Le Gall, και της ΓΓΕΤ Θωμάς Μαλούτας εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε