Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Έλληνες ναυτικοί σε “ομηρία” στο Τζιμπουτί!

Έλληνες ναυτικοί σε “ομηρία” στο Τζιμπουτί!

Συνεχίζεται ο εφιάλτης των πέντε Ελλήνων ναυτικών που παραμένουν από τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 “όμηροι” σε ελληνόκτητα πλοία, τα οποία βρίσκονται 3 μίλια από το λιμάνι του Τζιμπουτί.

Οι Έλληνες ναυτικοί βρίσκονται στα 2 ακινητοποιημένα -γνωστού Έλληνα εφοπλιστή- φορτηγά πλοία “Πτολεμαίος” και “Αρίμπας”, που κατασχέθηκαν από τις αρχές του Τζιμπουτί, λόγω οφειλών του πλοιοκτήτη τους.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι συγγενείς τους, οι ναυτικοί βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας και αφυδάτωσης από την έλλειψη τροφίμων και νερού αντίστοιχα, χωρίς ηλεκτροδότηση.

Όπως λένε, οι 5 ναυτικοί (2 στο ένα πλοίο, 3 στο άλλο) παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν, κόντρα σε ασθένειες και κινδύνους μολύνσεων, από τη ρύπανση και τα απορρίμματα που κινδυνεύουν να πνίξουν τα “πλοία”, περιμένοντας κάποια βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση.

“Μας είπαν θα δώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν φαίνεται κάποια λύση”

Το ποτήρι της υπομονής μας έχει ξεχειλίσει…” δηλώνει συγγενής ναυτικού, καθώς όπως αναφέρει “οι άνθρωποι του Υπουργείου εξωτερικών μας λένε, ότι θα βγουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν βλέπουμε λύση στο πρόβλημα.

“Κάποιες επαφές, που έγιναν πρόσφατα στο Τζιμπουτί δεν είχαν αίσιο τέλος και πλέον οι ελπίδες όλων εναπόκεινται στην ελληνική κυβέρνηση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι δεν είναι τόσο πολύπλοκο, όσο φαίνεται.

Κι αυτό γιατί δεν τους επιτρέπεται να πατήσουν στη γη του Τζιμπουτί. Από τη στιγμή που πατήσουν στην ξηρά, οι ναυτικοί θα μπορούν να φύγουν, αφού δεν τους κρατάει κάνεις, ούτε έχουν υποπέσει σε αξιόποινη πράξη. Η κυβέρνηση όμως είναι στον κόσμο της και τα όριά μας έχουν φτάσει στο απροχώρητο” τονίζει στο zarpanews.gr μία εκ των συγγενών των ναυτικών, που κρατούνται παράνομα στο αφρικανικό κρατίδιο.

Αν και ξεκομμένοι από τον έξω κόσμο, αφού μόλις ένας από τους ναυτικούς έχει ελάχιστες μονάδες στο κινητό του για να επικοινωνεί μέσω viber, η μοναδική βοήθεια που έχουν είναι από μία “πρέσβειρα καλής θέλησης” στο Τζιμπουτί. Η Ελληνίδα αυτή, πέρα από ότι τους εφοδιάζει με κάποια τρόφιμα, δίνει έναν απίστευτο αγώνα για να μπορέσουν να γυρίσουν στην Ελλάδα οι ναυτικοί μας. Ακόμη και για κάποιες εξετάσεις που χρειάστηκε ένας καρδιοπαθής ναυτικός, δόθηκε προσωρινή βίζα από το Τζιμπουτί, κατόπιν δικών της ενεργειών.

“Μαζί με τις λαμαρίνες έχουν κατασχεθεί και ανθρώπινες ζωές”

Και τα δύο πλοία ήταν υπό σημαίας Λιβερίας. Από τη στιγμή όμως που τελούν υπό κατάσχεση, η σημαία κατέβηκε και δεν έχει καμία πλέον δικαιοδοσία η Λιβερία.

Όλο το χρέος πλέον του πλοιοκτήτη είναι προς το Τζιμπουτί, με οφειλές που υπάρχουν σε πετρελαϊκές, σε τέλη προς το Τζιμπουτί και στην εταιρεία ναυτολόγησης. Το δυσάρεστο όμως είναι ότι μαζί με τις λαμαρίνες από τα πλοία έχουν κατασχεθεί και ανθρώπινες ψυχές” δηλώνει η συγγενής ναυτικού του “Πτολεμαίος”, που με όσα ψυχικά αποθέματα διαθέτει, απευθύνει προς όλους δραματική έκκληση για βοήθεια.

πηγή: zarpanews.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις