Κόσμος

Ελβετία: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού – Κόσμος ξεχύνεται σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία

Τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν και χαλαρώνουν στην Ελβετία και ο κόσμος προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Έτσι κουρέματα, μασάζ και αγορές προμηθειών κηπουρικής βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για τους πολίτες στην Ελβετία σήμερα μετά τη χαλάρωση των μέτρων που είχε επιβάλει τον Μάρτιο για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού.

Ουρές σχηματίστηκαν μπροστά από ανθοπωλεία και φυτώρια, αφού οι πολίτες παρέμειναν 6 εβδομάδες σε καραντίνα στο σπίτι τους, σεβόμενοι τις συστάσεις της κυβέρνησης.

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα. Πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας, επομένως πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας και να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους, ακόμα και σε μια ουρά σαν κι αυτή», είπε η Κριστιάν Ανσερνέ καθώς περίμενε στην ουρά για να μπει στο φυτώριο Schillinger στο Γκλαντ.

Η Αν Σίλιγκερ, η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, είπε ότι η επιχείρησή της παρέμεινε κλειστή από τις 17 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να πετάξει το ένα τέταρτο της ετήσιας της παραγωγής και να χάσει το 15% των πωλήσεων.

«Είναι πολύ για εμάς και θα είναι δύσκολο να το ξεπεράσουμε» υπογράμμισε, αποτυπώνοντας με τη φράση αυτή την ανησυχία κι άλλων ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων.

Περισσότεροι από 1.350 άνθρωποι στην Ελβετία πέθαναν από τη νόσο COVID-19 με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται σε 30.000.

«Μια περίπλοκη χρονιά»

Τα νοσοκομεία θα μπορούν εκ νέου να κάνουν τακτικά χειρουργεία από σήμερα, ενώ ξαναπιάνουν δουλειά επίσης οι οδοντίατροι, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα μασάζ, τατουάζ και αισθητικής.

Στη Γενεύη, όπως σε ολόκληρη τη χώρα, τα κομμωτήρια προετοιμάζονταν εδώ και ημέρες για αυτήν την επιστροφή.

Στο “mod’s hair”, το τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα. «Οι πελάτες βρίσκονταν εκεί από το άνοιγμα. Τηρούμε όλους τους κανόνες: δύο μέτρα απόσταση ανάμεσα σε κάθε πελάτη και απολυμαίνουμε κάθε καρέκλα έπειτα από κάθε πελάτη», εξηγεί η κομμώτρια Ινές.

Τα περισσότερα καταστήματα, τα σχολεία και οι αγορές τροφίμων ακολουθούν από την 11η Μαΐου. Σε ένα τρίτο στάδιο, προβλέπεται η λειτουργία των επαγγελματικών λυκείων και των πανεπιστημίων από τις 8 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει καταγραφεί άνοδος των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται, κάτι που αποτελεί σίγουρα καλά νέα την πρώτη ημέρα που ξεκινάμε τη χαλάρωση των μέτρων», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βέρνη ο Ντάνιελ Κοχ, που ηγείται της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση στην Ελβετία.

Ο Λεονάρντ Μπραζόλα, οδοντίατρος στη Λωζάνη, εξήγησε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλουν το κόστος των θεραπειών τους, επομένως είναι πιθανόν να ακυρώσουν ή να αναβάλουν κάποιες μη απαραίτητες οδοντικές εργασίες.

«Αναμένουμε ότι όλοι θα επηρεαστούν από αυτήν την κρίση και ότι θα υποστούμε τις συνέπειες για αρκετούς μήνες» σημείωσε.

«Θα είναι μια περίπλοκη χρονιά», τόνισε.

Στο ιατρείο του θα επιτρέπεται μονάχα ένας ασθενής τη φορά. Απομάκρυνε τα περιοδικά από την αίθουσα αναμονής και τοποθέτησε τις καρέκλες σε απόσταση 2 μέτρων η μία από την άλλη.

Κι ενώ η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει δειλά δειλά στην κανονικότητα, οι υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν σήμερα ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών μπορούν να έχουν φυσική επαφή με τους παππούδες τους.

«Τα παιδιά δεν έχουν πρακτικά μολυνθεί και δεν μεταδίδουν τον ιό», είπε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας Ντάνιελ Κοχ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκτός νόμου ο ακροδεξιός σύλλογος «Βασίλειο της Γερμανίας» - Χειροπέδες στον «βασιλιά» και έφοδοι στα ακίνητά τους
Ο 59χρονος αυτοαποκαλούμενος βασιλιάς είχε καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση για σωματική βλάβη ενώ παλαιότερα είχε εμπλακεί και σε υποθέσεις υπεξαίρεσης και τραπεζικής απάτης
Αστυνομικοί στη Γερμανία
Χάος από συγκρούσεις ενόπλων στην Τρίπολη της Λιβύης - «Μείνετε στα σπίτια της» η εντολή προς τους πολίτες
Οι συγκρούσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται σε νότιους τομείς της πόλης, ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες της Τρίπολης και αντίπαλες από τη Μισράτα, μεγάλη πόλη και λιμένα περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας
Σφοδρές συγκρούσεις στην Λιβύη
Το Playboy της Ουκρανίας κάνει αφιέρωμα στις γυναίκες που ακρωτηριάστηκαν ή τραυματίστηκαν από τον πόλεμο: «Είμαστε ζωντανές»
Το ειδικό τεύχος με τίτλο «Ομορφιά με σημάδια», περιλαμβάνει φωτογραφίες γυναικών -πολεμιστριών και καθημερινών ηρωίδων- που έμαθαν πως η ομορφιά δεν χάνεται από τραυματισμούς
Ουκρανό μοντέλο