Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Εμανουέλ Μακρόν: Άνετη νίκη στις εκλογές ανεξαρτήτως αντιπάλου – Τι δείχνει δημοσκόπηση της Le Monde

Εμανουέλ Μακρόν

Άνετη χαρακτηρίζουν τα γαλλικά ΜΜΕ τη νίκη του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αν γινόντουσαν εκλογές αύριο, Κυριακή (23.1.2022) χωρίς να παίζει κανένα ρόλο ποιον θα έχει αντίπαλο. Αυτό προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση του Ipsos-Sopra Steria για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde, του Ιδρύματος Ζαν Ζορές και του κέντρου πολιτικών μελετών Cevipof, σε δείγμα 12.500 προσώπων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση ο Εμανουέλ Μακρόν θα κέρδιζε με διαφορά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 25%, μπροστά από τις δύο κυριότερες αντιπάλους του, τη Βαλερί Πεκρές των Ρεπουμπλικάνων και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 15,5% και οι δύο.

Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν, που ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, θα κέρδιζε και τις δύο αντιπάλους του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα συγκέντρωνε ποσοστό 54% απέναντι στην Πεκρές (46%) και 57% εάν αντίπαλός του ήταν η Λεπέν (43%).

Ο έτερος υποψήφιος της ακροδεξιάς, ο Ερίκ Ζεμούρ, συγκεντρώνει ποσοστό 13% στον πρώτο γύρο.

Στην αριστερά, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 8%, μπροστά από τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντότ (7%), την πρώην υπουργό του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, Κριστιάν Τομπιρά (5%) και τη σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό (3,5%).

Οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένοι για τις 10 και τις 24 Απριλίου.

Η πρόθεση ψήφου δεν συνιστά πρόβλεψη του αποτελέσματος αλλά δίνει μια ένδειξη του συσχετισμού δυνάμεων και της δυναμικής των υποψηφίων την ημέρα που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις