Κόσμος

Εμανουέλ Μακρόν: Διάγγελμα με μία «μετέωρη» Γαλλία – Γρίφος ο νέος πρωθυπουργός και οι «σύμμαχοι»

Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στηριχθεί είναι το ερώτημα που πλανάται στη Γαλλία εν αναμονή του διαγγέλματος του Προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν στις 9 το βράδυ της Πέμπτης (05.12.2024) ώρα Ελλάδας.

Με τον Μισέλ Μπαρνιέ να παραμένει στην πρωθυπουργία μέχρι να γίνει γνωστός ο αντικαταστάτης, ΜΜΕ και αναλυτές εκτιμούν πως ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα δώσει με το διάγγελμά του απόψε απάντηση στο ερώτημα αυτό, χωρίς ωστόσο να είναι κανείς βέβαιος ότι θα είναι βιώσιμη, δηλαδή θα αποκλείει την πτώση της νέας κυβέρνησης μετά από μία νέα πρόταση μομφής.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποκλείεται να προτείνει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης που θα στηρίζεται, είτε στον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν, είτε στην Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μακρόν, ενόψει του διαγγέλματος, συναντήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και τη Γερουσίας, αλλά και με τον φίλα προσκείμενο στην παράταξή του, κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είναι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που πιθανολογούνται για την θέση του πρωθυπουργού.

Το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε, επίσης, με τον Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος υπέβαλε και τυπικά την παραίτησή του, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η Αριστερά και η… Λε Πεν

Την ίδια ώρα, εμφανής είναι πλέον η διάσταση απόψεων στον χώρο της Αριστεράς ως προς το τι μέλλει γενέσθαι μετά την υπερψήφιση, από κοινού με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, της πρότασης μορφής που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Σοσιαλιστές και οι Οικολόγοι, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές η παράταξη Μακρόν συνεργάστηκε με τα κόμματα της Αριστεράς κατά της Ακροδεξιάς, πρότειναν, με επιστολή τους στον Γάλλο Πρόεδρο, τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης που θα βασίζεται στο «δημοκρατικό τόξο» και που θα έχει, μετά από κοινή πολιτική συμφωνία, πρωθυπουργό ένα πολιτικό πρόσωπο από τον χώρο της Αριστεράς, η οποία ως γνωστόν ήλθε πρώτη σε έδρες μετά το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιουλίου.

Σημειώνεται πως το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει 66 βουλευτές, επι συνόλου 577, χωρίς τις ψήφους των οποίων η πρόταση μομφης κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ δεν θα είχε υπερψηφιστεί.

Αντίθετη προς την προσέγγιση αυτή είναι η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν ο οποίος δηλώνει απερίφραστα ότι ο πρόεδρος Μακρόν οφείλει πλέον να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες προεδρικές εκλογές.

Στελέχη της Ανυπότακτης Γαλλίας κάλεσαν την Πέμπτη τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους «να λογικευτούν», υπογραμμίζοντας πως άλλος δρόμος από την παραίτηση Μακρόν δεν υπάρχει. Άποψη που συμμεριζόταν ως χθες και η Μαρίν Λε Πεν, η οποία ωστόσο μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ εμφανίστηκε λιγότερο αδιάλλακτη, λέγοντας πως δεν ζητάει από τον Εμανουέλ Μακρόν να υποβάλει την παραίτησή του. Ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δείξει ανοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως άλλωστε είχε πράξει και προ τριμήνου, αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
16
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS