Τετάρτη, 19 Ιουν.
28oC Αθήνα

Εμανουέλ Μακρόν: Η Νέα Καληδονία δεν θα γίνει Φαρ Ουέστ – Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο μετά τα βίαια επεισόδια

Εμανουέλ Μακρόν: Η Νέα Καληδονία δεν θα γίνει Φαρ Ουέστ – Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο μετά τα βίαια επεισόδια

Η Νέα Καληδονία δεν θα γίνει Φαρ Ουέστ τόνισε σε μήνυμά του από την περιοχή ο Εμανουέλ Μακρόν ο πρόεδρο της Γαλλίας μετά την πολύνεκρη έκρηξη βίας τις τελευταίες εβδομάδες. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένης συνέντευξής του που μετέδωσε σήμερα Παρασκευή (24.5.2024) σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της Νέας Καληδονίας τόνισε: «Αποφάσισα να έρθω επειδή δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ η βία να εδραιωθεί», εξήγησε ο αρχηγός του κράτους σε συνέντευξή του στο δημόσιο δίκτυο Nouvelle-Calédonie La 1ère.

Δικαιολόγησε την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων στο αρχιπέλαγος επικαλούμενος την ανάγκη «αποκατάστασης της ηρεμίας», για να μη μετατραπεί το αρχιπέλαγος «σε Άγρια Δύση».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το διεθνές αεροδρόμιο στη Νουμεά θα παραμείνει κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις ως την ερχόμενη Τρίτη (28η Μαΐου) στις 09:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) από τον Σαρλ Ροζέ, τον διευθυντή του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου της Νέας Καληδονίας.

Αυτό σημαίνει πως το κλείσιμο του αεροδρομίου θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Το μέτρο αποφασίστηκε την επομένη του ξεσπάσματος βίαιων ταραχών στο γαλλικό υπεράκτιο έδαφος στον Ειρηνικό και παρατάθηκε πολλές φορές έκτοτε.

Από την Τρίτη πάντως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία άρχισαν να απομακρύνουν εσπευσμένα αεροπορικώς εκατοντάδες τουρίστες, παγιδευμένους λόγω των ταραχών, τις οποίες πυροδότησε εκλογική μεταρρύθμιση.

Η Αυστραλία σκοπεύει να συνεχίσει τις πτήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης τουριστών σήμερα, ανέφερε μέσω X η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ χθες.

Στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας εκτελούν σήμερα πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Νουμεά, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightRadar24.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις