Site icon NewsIT

Εμανουέλ Μακρόν: Πήραν… φωτιά τα τηλέφωνα!

08.05.2017 | 08:27
Φωτογραφία REUTERS

Φωτογραφία REUTERS

Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν το πρώτο τηλεφώνημα για συγχαρητήρια που δέχτηκε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας. Αν και η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν η πρώτη με την οποία μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν, δεν ήταν η μόνη από τους παγκόσμιους ηγέτες που επικοινώνησαν μαζί του μετά τη νίκη του στον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η επικοινωνία με τη Μέρκελ χαρακτηρίστηκε “πολύ θερμή” και ο Μακρόν υποσχέθηκε να επισκεφτεί “πολύ σύντομα” το Βερολίνο. Και από τη Γερμανία πέρασε στην… Αγγλία και όχι μόνο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν και εκτός από τα συγχαρητήρια για τη νίκη του, του είπε και μια κουβέντα για το επερχόμενο Brexit. Το ανακοίνωσε και επίσημα η Ντάουνινγκ Στριτ.

“Απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) η πρωθυπουργός συνομίλησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν και τον συνεχάρη θερμά για την εκλογική του νίκη”, δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι. “Οι ηγέτες συζήτησαν πολύ σύντομα για το Brexit και η πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει μια σθεναρή εταιρική σχέση με μια ασφαλή και ευημερούσα ΕΕ μετά την αποχώρησή μας”, πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός και ο νέος Γάλλος πρόεδρος θα “συναντηθούν και θα συζητήσουν στις επικείμενες συνόδους του NATO και της G7”, κατά τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας συνομίλησε επίσης με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό ενώ δέχτηκε τα συγχαρητήρια και από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος του τόνισε πως η Γαλλία ήταν η μεγάλη χώρα της Δύσης, που ανέπτυξε πλαίσιο διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος έδωσε έμφαση στη στρατηγική σημασία, αλλά και τη διαρκή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας, κατά τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος Σι σχολίασε επίσης, την διεθνή επιρροή των δύο χωρών, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας εξυπηρετεί όχι μόνο τα συμφέροντα των δύο λαών, αλλά και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κι ασφάλεια, ανακοινώθηκε.

Τον Μακρόν συνεχάρη και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε χαρακτηρίζοντας τη νίκη του, ως μια “συμβολική νίκη” κατά των κινήσεων εμπορικού και οικονομικού προστατευτισμού.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι η νίκη του Μακρόν, αποτελεί επίσης, μία πολιτική έκφραση αποδοχής της ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα συνεργασίας του με τον Μακρόν, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι παγκόσμιες προκλήσεις κατά την τρέχουσα περίοδο. “Θέλω να συνεργαστώ μαζί σας για την παγκόσμια ειρήνη κι ευημερία, σε μια περίοδο διαρκών προκλήσεων στο σημερινό διεθνές σύστημα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άμπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version